• 0

Britanci istražuju da li sprej za usta na bazi kanabisa može da leči tumor mozga

, Telegraf

Početkom sledeće godine u ovo istraživanje uključiće se 232 pacijenta iz najmanje 15 bolnica

  • 0
Sprej za usta

Foto: Shutterstock

Humanitarne organizacije za borbu protiv raka i Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije, spremaju se da istraže da li sprej za usta na bazi kanabisa može da leči tumore mozga i pomogne pacijentima da žive duže.

Lekari će pacijentima širom Velike Britanije sa tipom tumora mozga koji se naziva glioblastom dati lek, poznat kao Sativeks, zajedno sa lekom za hemoterapiju (temozolomidom), u kliničkom ispitivanju u pokušaju da ubiju ćelije raka, što će predstavljati prvu ovakvu studiju u svetu, piše Gardijan, a prenosi Tanjug.

Glioblastom je agresivan i teško izlečiv oblik tumora na mozgu koji se skoro uvek vraća, uprkos tome što lekari koriste hirurgiju, radioterapiju i hemoterapiju da se uhvate u koštac sa ovim teškim oblikom tumora.

Pacijenti sa dijagnozom ovog tumora žive samo od 12 do 18 meseci, dok oni pacijenti kojima se ovaj tumor vraća, žive samo 10 meseci.

Kako se navodi, kod oko 2.200 ljudi u Engleskoj godišnjebiva dijagnostikovano ovo teško oboljenje, što ga čini najčešćim oblikom tumora mozga.

Lek Sativeks se već daje pacijentima sa multiplom sklerozom čije se stanje nije poboljšalo uprkos lečenju, kako bi se smanjila njihova spastičnost i predstavlja jedan od tri leka na bazi kanabisa koji se trenutno koristi u NHS-u.

- Mislimo da Sativeks može da ubije ćelije tumora glioblastoma i može biti posebno efikasan kada se daje sa hemoterapijom temozolomidom, tako da može povećati efekte hemoterapije u zaustavljanju rasta ovih tumora i na taj način omogućiti pacijentima da žive duže - rekla je profesorka kliničke onkologije Susan Šort, koja je glavna istraživačica studije.

- To je ono što želimo da proverimo u ovoj studiji - rekla je ona.

Humanitarna organizacija za tumore mozga zajedno sa specijalizovanim centrima za rak širom Velike Britanije, početkom sledeće godine će uključiti u ovo istraživanje 232 pacijenta iz najmanje 15 bolnica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima