Novi Zeland odobrio upotrebu Fajzerove vakcine za decu od 12 do 15 godina

- Vakcina je sigurna i to je dobra odluka - rekla je novozelandska premijerka

  • 3
Vakcinacija tinejdžer, dete, dečak Foto: Shutterstock

Novi Zeland je odobrio upotrebu vakcine Fajzer/Biontek za decu i adolescente, dok se zemlja bori kako bi obuzdala zarazu korona virusom, objavila je u četvrtak novozelandska premijerka Džasinda Ardern.

Novi Zeland je u četvrtak ušao u oštri lokdaun nakon što je utvrđen lokalno preneseni slučaj zaraze korona virusa prvi u gotovo šest meseci. Klaster u Oklandu sada broji 21 slučaj zaraze, od čega je u četvrtak zabeleženo 11 novih slučajeva.

Ardern je objavila da će deca od 12 do 15 godina starosti moći da prime vakcinu proizvođača Fajzer/Biontek protiv koronavirusa.

- Vakcina je sigurna i to je dobra odluka - rekla je Ardern.

Ranije je vakcina bila odobrena za osobe starije od 16 godina. Predviđene su dve doze sa razmakom od šest nedelja. Ardern je kazala kako su zdravstveni radnici sada u dobroj meri sigurni oko toga kako je virus ušao u zemlju. Ispitivanje je dovelo do putnika koji je 7. avgusta stigao iz Sidneja.

- Znam da smo svi spremni na to da će broj slučajeva biti lošiji pre nego što postane bolje. Mislim da danas imamo deo slagalice koji smo tražili, rekla je novozelandska premijerka.

Uvek smo imali svoj način žestokog i ranog odgovora jer je to mnogo bolje nego blagi i duži pristup koji rezultira produžavanjem karantina - objavila je ona na Fejsbuku uoči uvođenja karantina.

Sa populacijom od pet niliona ljudi Novi Zeland će ostati u strogom zatvaranju najmanje do subote. Zemlja je do sada imala oko 2.580 slučajeva korona virusa i 26 umrlih.

Novi Zeland kao ostrvska država branio se do sada od jače zaraze korona virusom zatvaranjem granica i uvođenjem najoštrijeh mera već u začetku pojavljivanja zaraze.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    19. avgust 2021 | 12:49

    Pitanje ko njima kontrolise kvalitet i sta primaju ,ali svakako je bolesno vakcinisati zdravu decu !!!

  • Ja

    19. avgust 2021 | 15:53

    Samo 🇷🇺🇨🇳

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA