≫ 

Pre 3. doze, uradite analize i pazite šta jedete: Prof. Kamenov savetuje kako ojačati imuni odgovor

- Loš imuni sistem ne može da stvori dobru zaštitu, jer trujemo organizam lošom hranom - upozorava naš poznati imunolog

  • 9
Prof. dr Borislav Kamenov foto: printscreen/TV Prva; pixabay.com

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov komentarisao je imunitet u kontekstu imunog odgovora organizma na treću dozu vakcine protiv korone koju je od utorka moguće dobiti u Srbiji.

Prema njegovim rečima, najpre bi se trebalo javiti doktoru i uraditi laboratorijske analize, a među njima i nivo “sunčevog vitamina”.

- Trebalo bi proveriti nivo vitamina D u organizmu - ističe prof. Kamenov koji od početka pandemije korona virusa ukazuje na značaj ovog vitamina.

- Proveriti koliko je organizam zatrovan, kakvo je stanje imuniteta pre primanja vakcine. Sve pacijente savetujem da pre toga izbace iz jelovnika hranu koja im smeta, ali i da uzimaju probiotike kako bi poboljšali crevnu floru. Tek kada sve to poboljšamo, vakcina će pokazati svoju efikasnost i pružiće zaštitu organizmu.

Prof. Kamenov ističe da nijedan imuni sistem nije isti:

- Loš imuni sistem ne može da stvori dobru zaštitu, jer trujemo organizam lošom hranom. Možda nismo bolesni, ali ako imamo nadimanje, gasove, grčeve ili smo umorni, to je znak da sa imunitetom nešto nije u redu. Toksini koje unosimo kroz hranu onemogućavaju nam da stvorimo dobru zaštitu

Govoreći o vitaminu D, prof. Kamenov podseća za Kurir da on igra značajnu ulogu u jačanju imuniteta. Ovaj “sunčevi vitamin” stvara bolju apsorpciju kalcijuma i fosfora u organizmu, ima glavnu zaštitu u izgradnji i održavanju kostiju, i direktno deluje na imunološki odgovor organizma.

Telo ga proizvodi kada je naša koža izložena sunčevoj svetlosti, a možemo ga uneti i putem hrane - ribe, ribljeg ulja, žumanca, goveđe jetre, pečuraka, obogaćenog mleka i ostriga..

- Oni koji se ne truju i koji imaju normalna creva, koji nemaju problem sa hranom, ne žale se na nadimanje, gasove, grčeve i umor, mogu da stvore dovoljnu količinu vitamina D, koji je važan faktor u borbi i protiv kovida-19 i za uspešnu vakcinaciju.

Kod onih koji se truju, nivo vitamina D je i dalje nizak bez obzira na to što je sunčano. Trebalo bi da podignu nivo vitamina D i onda će imati adekvatni odgovor imunosistema - savetuje prof. Kamenov.

Video: Vučić o trećoj dozi vakcine: Kad prođe 6 meseci opet ću da je primim, to je čini mi se u oktobru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarita

    20. avgust 2021 | 14:49

    Kaze vitamin D ,a sta je sa ovima u Budvi sto su se zarazili od visokog "D",ma daj...i traze da primimo trecu dozu, a ovi sto nisu ni jednu i ne moraju...kako da ne,samo verujem u jak imunitet, atu pomazu raznovrsni kvalitetni vitamini, minerali iprovereni sssssuplementi sertifikovana ganoderma lucidum i nemacki cordiceps...

  • Coas

    20. avgust 2021 | 13:36

    Ubedio si me. Posto ne znam kakav mi je imunitet necu ni prvu dozu.

  • Mili

    20. avgust 2021 | 15:27

    Oni koji se truju i oni koji se ne truju???Kako i čime se trujemo?Konkretno?Ovako je nedorečeno,kao da savete daje vidovnjak a ne lekar?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA