≫ 

Dr Jovanović: "Vakcina kod trudnica sprečava težu kliničku sliku"

Istakla je da sve što sada znamo o vakcinama govori u prilog tome da trudnice treba da se vakcinišu

  • 16
Trudnica, trudna žena, korona virus Foto: Pixabay

Trudnice koje se zaraze korona virusom, a vakcinisane su, imaju lakšu kliničku sliku, kaže Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice u GAK "Narodni front" i profesor Medicinskog fakulteta i dodaje da, kako trudnoća napreduje, raste i rizik ukoliko se trudnica inficira korona virusom.

- Što je trudnoća veća, veći je i rizik da klinička slika bude teža. Trudnice mogu da imaju razne komplikacije, da završe na respiratoru, da moraju koristiti jake antibiotike, jer nema ciljanog leka za koronu i zato treba delovati preventivno - rekla je doktorka gostujući u Uranku K1 televizije.

Naglasila je da je njena poruka da vakcinacija ne znači da se trudnica neće inficirati kovidom, ali će se time sprečitii teške kliničke slike i tragični ishodi kao što je bila jučerašnja smrt trudnice.

Doktorka je navela da je preporuka da se trudnice vakcinišu posle 28 nedelje trudnoće, ali da nema zabrane da se trudnica može vakcinisati i u prvom trimestru.

- Ako mene pitate, ja kažem da nije loše da izbegnemo prvi trimestar, jer se tada embrion najviše razvija i formiraju organi, dešavaju pobačaji, pa da se to ne bi povezalo sa vakcinom - objasnila je dr Mitrović Jovanović.

Istakla je da sve što sada znamo o vakcinama govori u prilog tome da trudnice treba da se vakcinišu.

- Pri tome su svetske preporuke da to treba da bude Fajzer ili Moderna. U Velikoj Britaniji se vakcinišu AstraZenekom, a ako je neka žena u Srbiji primila AstraZeneku, a nije bila trudna nego je zatrudnela u međuvremenu, preporučuje se da drugu dozu primi AstraZeneku, a ne Fajzer ili Modernu - navela je doktorka.

Istakla je da sve ono što se preporučuje jeste na osnovu postojećih naučnih saznanja.

- Nikada nikome ne bih preporučila nešto u šta ne verujem. Dozvolila sam da moje dete koje je jedan od najboljih studenata medicine na Sorboni koje je samoinicijativno želelo da se vakciniše i prijavio se i za treću dozu. Zar bih detetu od 19 godina dozvolila da bude vakcinisano ako mislim da to utiče na sterilitet - rekla je ona.

Dodala je da, ako se par dana posle vakcine dobije povišena temperatura, to može tada da utiče na spermogram, ali da nema medicinskog objašnjenja da vakcina utiče na sterilitet.

Video: Patronažna sestra otkrila jednostavan trik koji smiruje bebe i pomaže kod grčeva

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    23. avgust 2021 | 13:11

    I vec se pokazalo da ce deca nakon rodjenja biti nadprosecno inteligentna I olimpijski prvaci u svim disciplinama. Kad lazete onda lazite kako treba.

  • Srpkinja

    23. avgust 2021 | 14:13

    Dal ste realni,trudnica ne sme obican lek npr brufen za glavobolju a kamoli neku vakcinu!!!!!

  • Jelena

    23. avgust 2021 | 15:31

    Ne mogu da verujem sta izjavljuju. Ovi lekari su izgubili svaki kompas. Koliko ima emisija u kojima ste izjavljivali da su trudnice, mladi, deca takoreci zasticeni. A sada...?? Sve vase izjave se mogu videti na YouTube. Sramota!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA