≫ 

AstraZeneka razvila lek koji uklanja bakar iz organizma

Gomilanje bakra u organizmu može da izazove bolesti jetre, kao i psihijatrijske i neurološke simptome

  • 0
Sat, pilule, lekovi Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

AstraZeneka je danas saopštila da je krajnja faza kliničkog testiranja pokazala da je njihov lek za retke bolesti, koje izaziva akumuacije bakra u telu, tri puta uspešnija u uklanjanju naslaga u tkivu u odnosu na standardno lečenje.

Lek je razvila farmaceutska kuća Aleksion, koju je kupila AstraZeneka, a testiran je na Vilsonovu bolest, odnosno genetski uzrokovan poremećaj metabolizma bakra, u kojem je ugrožena mogućnost organizma da samostalno ukloni višak bakra u telu, preneo je Rojters.

Eksperimentalni lek se uzima oralno jednom dnevno i može da pomogne pacijentima kojima se klasičnom terapijom ubrizgava metal u krv kako bi se uklonio bakar, ili se radi terapija cinkom.

- Kako napredujemo u tretiranju Vilsonove bolesti, prvi put u 30 godina, nastavićemo da pratimo ove pacijente duže vreme kako bismo imali bolju procenu kliničkog uticaja na simptome bolesti - izjavio je izvršni direktor Aleksiona Mark Dunojer.

Gomilanje bakra u organizmu može da izazove bolesti jetre, kao i psihijatrijske i neurološke simptome, kao što su promena ličnosti, tremor i teškoća prilikom hodanja, gutanja ili pričanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA