≫ 

Pronađen novi soj korona virusa: Naučnici strahuju da bi mogao da bude zarazniji

Naučnici strahuju da bi taj soj mogao biti zarazniji i otporniji na antitela, od njegovog prethodnika

  • 6
Virus, korona virus Foto: Pixabay

Novi soj korona virusa - C.1.2 je pronađen u Južnoj Africi i nekoliko drugih zemalja, a naučnici strahuju da bi mogao da bude zarazniji od ostalih i otporan na vakcine, piše u novom istraživanju južnoafričkog Instituta za zarazne bolesti.

Naučnici su ovaj novi soj prvi put uočili u maju ove godine i zaključili da je on "naslednik" soja C.1, što je neobično pošto je C.1 poslednji put detektovan u januaru ove godine.

Novi soj je, kako su istakli "značajno mutirao" u poređenju sa C.1. Kako navode ovaj soj korona virusa je odmakao u mutaciji u odnosu na originalni virus koji je otkriven u Vuhanu. Prva istraživanja pokazuju da je virulentniji i od svakog prethodno otkrivenog soja.

Studija je otkrila značajno povećanje broja genoma C.1.2 u Južnoj Africi na mesečnom nivou, koji je porastao sa 0,2 odsto genoma u maju na 1,6 odsto, u junu, a zatim na 2 odsto u julu, slično povećanju sa postojećim beta i delta sojevima.

Naučnici su dodali da su potrebne detaljnije analize da bi se razumeo tačan uticaj mutacija i utvrdilo da li novi soj ima  "konkurentsku prednost" u odnosu na delta soj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA