Dr Konstantinidis objasnio zašto je bitno da se u školi poštuju mere: Kako decu najbolje zaštititi?

Početak školske godine je na pragu, a pedijatar objašnjava zašto je važno da se deca pridržavaju propisanih epidemioloških mera

  • 5
Deca u osnovnoj školi nose maske na času, škola, maska Foto: Shutterstock

Početak školske godine je na pragu, a deca će u školu ići, kako je najavljeno po starom modelu, odnosno časovi će trajati 45 minuta i za razliku od prošle godine kada su deca bila podeljena u grupe, ove će nastavu pohađati svi zajedno.

Detalje o tome kakve mere očekuju školarce i kada će maske biti obavezene, a kada će moći da ih skinu i kakvih mera bi trebalo da se pridržavaju pojasnili su epidemiolozi.

Većina dece starijih razreda već je naviknuta na maske i na držanje distance od prošle godine, a ova mera biće novost samo za prvačiće.

- Dobro je što će škole krenuti normalnim tempom rada, to je kao što vidite slučaj ne smo kod nas nego u mnogim zemljama u Evropi. Jedino važno je da se deca pridržavaju propisanih mera - kaže za Telegraf predsednik Udruženja pedijatara Srbije dr Georgios Konstantinidis.

On smatra da ni manjoj deci nije teško objasniti da bi trebalo da nose maske i da su mališani već na to naviknuti, pošto u takvom okruženju žive već dve godine.

- Manja deca nisu toliko rizična grupa, ali se slažem da je dobro da nose maske. Možete da ih motivišete tako što ćete ih nagraditi nečim što oni vole ili što ćete ih uporediti sa nekim super junakom - objašnjava doktor.

Ipak, on ističe da su deca uzrasta od šest do 12 godina manje ugrožena, odnosno manje oboljevaju od onih koji su uzrasta preko 12 godina.

Roditelji su veći problem od dece

- Zapravo, mi imamo najveći problem sa roditeljima školske dece, a to su ljudi od 25 do 45 godina od kojih je mali broj vakcinisanih. Potrebna je vakcinacija i kod roditelja i kod dece koja su starija od 12 godina - navodi sagovornik Telegrafa.

Profesor dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije Foto: Privatna arhiva

On je dodao da se delta soj brzo širi i da deca starijeg uzrasta obolevaju od njega češće, ali da klinička slika srećom nije teška.

- Pandemija je nepredvidiva i uvek se može prestrojiti u hodu, ali za sada i preporuka SZO je da deca redovno idu u školu. Koronu sada bolje poznajemo nego recimo prošle godine, pa možemo sa većom izvesnošću da predvidimo neke stvari - kaže dr Konstantinidis.

Govoreći o manjim uzrastima dece, on ističe da se smatralo da nošenje maski utiče na njihov razvoj, jer odrasli ne mogu da prate njihovu mimiku.

- Međutim, to se u istraživanjima pokazalo kao netačno, jer decu možete da pratite na osnovu očiju i mimike ostatka lica. Japanci su uspeli da disciplinuju decu od tri godine da nose maske. Mislim da to kod manje dece nije neophodno, ali svakako im ne šteti - istakao je dr Konstantinidis.

On je naglasio da je nošenje maski čak i za decu od šest do 12 godina manje važno u odnosu na to koliko je to bitno za školarce starijeg uzrasta.

Dr Konstantinidis je apelovao na roditelje da se edukuju i da shvate da je vakcinacija veoma važna u zaštiti od korona virusa, da se i sami vakcinišu, ali i da imunizacijom zaštite i decu koja su starija od 12 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vvv

    30. avgust 2021 | 15:47

    Ma,bre,nevakcinisani neka vode brigu o svojoj deci i sebi i zato neka sede kuci i uce sami.Sto se mucite da im objasnjavate ,kad se objasniti ne moze .Nevakcinisani misle da su nedodirljivi,ponasaju se bahato i tako je uneta mrznja medju ljude .

  • Ratar

    30. avgust 2021 | 15:42

    Nevakcinisane online a normalne u skolu

  • Sneza

    31. avgust 2021 | 07:04

    Maske NE. Deca moraju slobodno da disu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA