≫ 

Nokti otkrivaju bolesti koje vam prete: Ovo su ozbiljni znaci upozorenja da vam je zdravlje ugroženo

Izgled noktiju, kao i promene na njima mogu da budu pokazatelj i ozbiljnih zdravstvenih tegoba

  • 0
Nokti, manikir, ruke Foto: Freepik-com/Yeko Photo Studio07

5

45

Verovali ili ne, ali nokti mogu mnogo da kažu o vašem zdravlju, posebno o tome koji vam vitamini i minerali nedostaju u organizmu.

Najčešća promena koja se javlja na noktima su bele mrljice – stručnog naziva leukonihija, koje nisu ozbiljan poremećaj, ali bilo bi dobro da ih sanirate. Najčešće se javljaju zbog oštećenja nokta, čak i nekih manjih koje možda niste primetili. Osim toga, pojave se kada osobi nedostaje cink.

Međutim, ako su se pojavile bele trake preko cele površine nokta, to može ukazivati na trovanje organizma arsenom, pa svakako treba posetiti lekara, kao i kada ceo nokat poprimi belu boju – možda imate neku bolest srca ili dijabetes.

Osim crtica i tačkica, na noktima se mogu pojaviti i vertikalni nabori koji ukazuju na probleme s probavom, nedostatak vitamina B12 i gvožđa, a ovo se često događa kod vegana. Ako se stalno javljaju zanoktice, znači da vam nedostaje proteina, vitamina C i folne kiseline, a ako su nokti krhki i pucaju, trebalo bi da pojačate unos vitamina A i gvožđa.

Bledi nokti ukazuju na to da je cirkulacija slaba, a moguće je i da se radi o anemiji i niskom nivou energije u jetri i bubrezima. S druge strane, ako se boja nokta pretvori u tamnocrvenu, verovatno vam se krv zaustavlja od prekomerne konzumacije teške, slane i masne hrane.

Da biste poboljšali zdravlje svojih noktiju, prvo je potrebno da promenite način ishrane, a onda tek da se posvetite nezi.

Za nokte je dobar kalcijum, želatin i kompleks vitamina B. Dovoljnim unosom vitamina D možete izlečiti i vertikalne nabore, a folna kiselina i vitamin C odlični su protiv zanoktica i listanja noktiju. Ako ne unosite dovoljno ovih vitamina i minerala kroz ishranu, potražite ih u obliku tableta ili praška.

Video: Stavlja se ispod gel laka, ima pristup internetu, a podatke sam menjaš: Manikir sa mikročipom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA