Preležali ste kovid-19 posle 2 doze vakcine: Dr Tiodorović otkriva kad bi trebalo da primite buster

Treća doza vakcine preporučena je najosetljivijim kategorijama

  • 17
Branislav Tiodorović Foto: Tanjug/Tara Radovanović/ Pixabay

- Ukoliko ste se razboleli od kovida-19 i posle dve primljene doze vakcine, trebalo bi da primite buster dozu, i to najranije mesec dana od potpunog oporavka od bolesti - kaže prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Prema njegovim rečima, ovaj vremenski period je preporučljiv za sve koji su preležali kovid-19 asimptomatski ili sa lakšom kliničkom slikom.

Za pacijente koji su primili obe doze vakcine i ipak dobili kovid-19, sa težom kliničkom slikom i upalom pluća, preporuka je drugačija.

- Oni bi, po protokolu, trebalo da sačekaju najmanje tri meseca od potpunog ozdravljenja, koje je potvrđeno i laboratorijski i radiografski - objasnio je prof. Tiodorović za Kurir.

On je istakao da je kod treće doze izuzetno važna uloga izabranog lekara ili specijaliste, jer je treća doza preporučena upravo najosetljivijim kategorijama - hroničnim bolesnicima, pacijentima kod kojih su dijagnostikovane autoimune bolesti, pacijentima koji su prošli transplantaciju organa, odnosno svima čiji je imunitet već veoma narušen osnovnom bolešću.

U Srbiji je do sada 220.000 ljudi primilo buster dozu, a nešto više od 51 odsto primilo je dve doze vakcine protiv korona virusa. Na odeljenjima intenzivne nege u kovid bolnicama nema pacijenata zaraženih kovidom-19 koji su primili obe doze vakcine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA