Deca nisu samo superprenosioci korone: Dr Đerlek upozorava da sve više mališana oboleva od kovida-19

Delta soj korona virusa, koji je dominatan u Srbiji, ne štedi ni najmlađe

  • 7
Vakcina vakcinacija korona dete tinejdzer Foto: Shutterstock

U Srbiji je počela vakcinacija trećom dozom cepiva protiv korona virusa, oko 220.000 ljudi primilo je takozvanu buster dozu, ali je tek nešto više od 51 odsto građana koji su primili obe doze vakcine.

Zbog toga o kolektivnom imunitetu u ovom trenutku nema ni govora.

Poslednjih dana sve je više dece sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama.

- Kad otac i majka nisu vakcinisani, neće biti ni dete - kaže dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

- Međutim, deca ne samo da su superprenosioci, već u nekoliko gradova imamo ozbiljan broj zaražene dece koja na veliku štetu i žalost imaju srednje teške, pa i teške kliničke slike.

Đerlek podseća da je i Udruženje pedijatara podržalo vakcinaciju dece starije od 12 godina. U ovom trenutku, deca mogu da dobiju vakcinu proizvođača Fajzer/Bajontek, koja je dobila odobrenje naše Agencije za lekove i medicinska sredstva.

- Molim roditelje da zaštite decu. Delta soj napada nevakcinisane i ako u jednom malom Tutinu već ima 56 zaražene dece, koliko ćemo ih imati u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu - pita se Đerlek, a prenosi Kurir.

Da pdosetimo, proteklog meseca je na Institutu za majku i dete lečen 15-godišnjak koji je oboleo od kovida-19. Zbog infekcije korona virusom dobio je ozbiljnu upalu pluća.

Prema dosadašnjoj statistici, od virusa korona oboleva oko pet odsto dece od nula do 10 godina, kao i 12,8 odsto onih od 10 do 20 godina starosti.

- To pokazuje da obolevaju oni koji nisu vakcinisani, a to je sad populacija dece, koja je ostala nevakcinisana - objasnio je prof. dr Vladimir Vukmanović sa Instituta za majku i dete.

- Vakcinacija dece od 12 do 18 godina ide sporo, ali treba ispoštovati i ubrzati tu proceduru vakcinacije dece u tom uzrastu. Oni su sigurno zasad najveća meta za zaražavanje i ispoljavanje bolesti, a kako će je ispoljiti to se ne zna. Mogu da budu bez simptoma, ali i da imaju pneumoniju, odnosno tešku upalu pluća ili da razviju multisistemski inflamatorni sindrom od kog je u sad umrlo nekoliko stotina dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA