≫ 

Dugi kovid povećava rizik od problema sa bubrezima: Otkriveno ko je najviše na udaru

Iako se u početku mislilo da infekcija novim korona virusom napada isključivo respiratorne organe, vremenom se pokazalo da je kovid-19 sistemsko oboljenje koje može da izazove ozbiljne posledice

  • 0
Devojka, bolnica, korona virus, kovid 19, respirator Foto: Shutterstock

Simptomi takozvanog dugog kovida koji traju mesecima posle početne infekcije novim korona virusom povezani su sa povećanim rizikom od problema sa bubrezima, pokazali su rezultati naučne studije urađene u Americi.

Pacijenti koji su imali teži oblik kovida-19, posebno oni kojima je potreban prijem na intenzivnu negu, izloženi su do 13 puta većem riziku od naknadnog oštećenja bubrega, čak i ako nisu razvili akutnu bubrežnu bolest tokom hospitalizacije.

Studija koju je vodio dr Ziiad Al-'Ali sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu, a koja je objavljena u časopisu Journal of the American Society of Nephrology (JASN), analizirala je podatke oko 1,7 miliona ljudi, od kojih je gotovo 90.000 bilo bolesno od kovida-19 i imalo simptome najmanje mesec dana.

Utvrđeno je da što je duže kovid-19 prisutan veće su i šanse za razvoj novih bubrežnih problema, čak i kod onih pacijenata koji nisu morali da budu lečeni u bolnici, niti da leže na intenzivnoj nezi. Ali, istraživanje je takođe pokazalo da su bubrežna insuficijencija i disfunkcija bili izraženiji kod onih pacijenata koji su imali ozbiljniju infekciju novim korona virusom.

Približno 5% - jedan od 20 - pacijenata sa dugim kovidom doživelo je smanjenje kritičnog eGFR -a (stopa glomerularne filtracije zasnovane na kreatininu u krvi) za najmanje 30%. Pacijenti sa dugim kovidom imali su u proseku za 25% veću verovatnoću od onih koji nisu bili zaraženi novim korona virusom da smanje ovaj indeks za 30%.

EGFR se normalno smanjuje sa starenjem (oko 1% godišnje), ali dugi kovid može da pogorša i ubrza ovaj proces.

Studija je takođe pokazala da je kod pacijenata sa kovidom-19 skoro dvostruko veća verovatnoća da će razviti akutno oštećenje bubrega, pri čemu bubrezi iznenada gube funkciju, što može da izazove različite simptome, poput oticanja nogu, umora i otežanog disanja.

Kod pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida-19 rizik da dobiju akutno oštećenje bubrega bio je za pet do osam puta veći nego kod onih koji se nisu razboleli od kovida-19, a rizik od akutnog oštećenja bubrega je oko 30% bio veći kod onih koji su lečili kovid-19 u vanbolničkim uslovima.

Pacijenti koji su imali blaži oblik kovida-19 imali su i manju verovatnoću da razviju bubrežne probleme, a rizik je bio nešto veći za one koji su nedeljama patili od ove bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA