≫ 

Zbog čega je ječam dobar za naš organizam: Stara srpska namirnica koja je nepravedno zapostavljena

Ječam je inače i veoma zdrava, a povoljna namirnica

  • 1
Ječam, žitarice Foto: Pixabay

Ječam je jedna od onih namirnica na koju smo, čini se, pomalo zaboravili. Odlična je jer se lako kombinuje sa drugim namirnicama, a brzo popravlja raspoloženje.

Sadrži sastojke koji stimulišu mozak da počne sa otpuštanjem hormona sreće, a ta aktivnost se dešava veoma brzo i zato je ječam idealan za brzo popravljanje raspoloženja. Mnogi će, kada je reč o žitaricama, reći da je ječam na prvom mestu po pitanju zdrave hrane.

Istorija ove žitarice seže u Etiopiju i Jugoistočnu Aziju, jer je procenjeno da se tamo pripremala pre 10.000 godina.

Navodno su je zbog blagotvornog dejstva na organizam jeli i rimski gladijatori, koji su se zvali hordeari, odnosno oni koji jedu ječam. U Kini je bio simbol muške zrelosti. U srednjovekovnoj Srbiji ječam je bio obavezni sastojak hleba.

Zašto je ječam toliko zdrav?

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je ječam izuzetno zdrava namirnica je to što sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, a ova prva su važna za smanjivanje holesterola u krvi, što znači da umanjuju rizik od srčanih bolesti. Zbog vlakana, ječam pospešuje probavu i održava dobru ravnotežu crevne mikroflore.

Ječam, žitarice Foto: Pixabay

Pola šoljice kuvanog ječma ima tek 97 kalorija, a bogat je i kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, manganom, cinkom ili selenom. Poput većine ostalih žitarica, sadrži velike količine vitamina B i manje količine ostalih vitamina kao što su A, E i K.

Ječam možete kombinovati u mnogim jelima i s mnogim namirnicama. Najpoznatiji je u grašku, ali odličan je i s bilo kojom drugom vrstom povrća poput praziluka s malo pančete ili mesom poput piletine.

U zimskim mesecima, kada su češće upale grla dobro će vam doći supa od neoljuštenog ječma, odnosno sluz koja se stvara kod kuvanja. Osim kao celovitu žitaricu, možete ga jesti za doručak kao pahuljice.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    8. septembar 2021 | 10:46

    Jedem jecam godinama za doručak, fantastičan je... 2 sake oljustenog jecma uveče potopim u vodi, ujutru procedim, ubacim voće, orahe, bademe, šta god imam i pojedem...Ukusno, zdravo, ne nadimka, ne goji, pun energije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA