≫ 

"Važnije da svi prime prvu dozu, nego neki treću": Profesor Stojanović o vakcinaciji protiv korone

On je izneo mišljenje da sa trećom dozom ne treba žuriti

  • 15
Vakcina, vakcinacija Foto: Tanjug/AP

Profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Radan Stojanović izjavio je da je mnogo važnije da se vakcinišu oni koji nisu primili ni prvu dozu nego da oni koji su primili dve, prime i treću dozu.

Stojanović je gostujući na RTS-u izneo mišljenje da sa trećom dozom ne treba žuriti, već sačekati rezultate ispitivanja efikasnosti i bezbednosti vakcina i na osnovu njih doneti dalje smernice i odluke.

- Rezultati te studije treba da budu temeljac za sve naše dalje odluke pa i onu o trećoj dozi. Ti rezultati treba da se pretoče u smernice koje bi doprinele da se težak teret odluke, da li treba primiti treću dozu skine sa leđa naših građana - istakao je Stojanović.

On je kao veoma važno naglasio da postojeće vakcine koje se kod nas primenjuju i dalje ispoljavaju visoku efikasnost i prema delta soju i kada je reč o pojavi teške kliničke slike i smrtnog ishoda.

- Ono gde je primećen trend pada efikasnosti je sposobnost vakcine da spreči zaražavanje. To znači da su sada veće šanse da se zarazimo nego što su bile kada je bio dominantan alfa soj, ali je šansa da vakcinisani dobiju tešku sliku i da se infekcija završi fatalno i dalje mala - objasnio je on.

Video: Samo Fajzer vakcina je odobrena za decu mlađu od 18 godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    8. septembar 2021 | 19:26

    A zasto je onda juce u N. Pazaru na bolnicko lecenje primljeno tri puta vise vakcinisanih od nevakcinisanih. Proverite pa odgovorite. I kad ce kraj lazima i obmanjivanju naroda?

  • Nikola

    8. septembar 2021 | 22:29

    Hahhah pa normalno da je bitnije da se dobije još pacijenata sa 1 dozom, svako ko primi 1 primiće i 2 i 3, a ovi što su primili 2 doze oni su već kupljeni oni mogu čekati!!!!

  • Jok more!

    8. septembar 2021 | 21:17

    Mi ćemo ipak sačekati te rezultate efikasnosti i bezbednosti pa ćemo da vam javimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA