Pravilna nega zuba kod dece: Stomatolog objašnjava na šta bi roditelji trebalo da obrate pažnju

Mlečni zubi kod dece jednako su važni kao i stalni zubi kod odraslih

  • 0
Otac i Sin Pranje Zuba Dete Foto: Shutterstock

Pravilno pranje zuba i održavanje oralne higijene ključne su navike koje bi dete trebalo da usvoji u ranom detinjstvu. Briga o zdravlju važan je deo vaspitanja, a mališani o tome uče posmatrajući roditelje.

Nega usta i zuba dece trebalo bi da bude jedan od roditeljskih prioriteta. Estetski kriterijum jeste bitan, ali je zdravlje zubića ipak bitnije. Stomatolozi smatraju da je održavanje oralne higijene važno i pre nicanja prvih zuba.

Nega zuba kod beba

Dr stomatolog Dragana Ilić kaže za Telegraf da je važno roditelji od prvog dana bebi održavaju oralnu higijenu.

- Važno je da se čiste alveolarni grebeni, odnoso desni i to pre nicanja prvih zuba. Sterilnu gazu nakvasite mlakom vodom i nežno pređite preko desni. Ovaj postupak će uticati na buduće zdravlje mlečnih, a kasnije i na zdravlje stalnih zuba - ističe naša sagovornica.

Kako doktorka kaže, s nicanjem prvog zuba treba uvesti četkicu za zube i upozorava roditelje da cuclu ne umaču u slatkiš, jer mogu izazvati posledice.

- Roditelji umaču cuclu u šećer i med, jer veruju da će tako dete brže zaspati, a nisu svesni da tako izazivaju karijes koji je poguban za dečije zubiće.

Deca Smeh Dete Devojčica Dečak Radost Foto: Shutterstock

Ona novodi da bi roditelji trebalo da obrate pažnju i na sisanje palca koje se u praksi toleriše do treće godine.

- Ukoliko dete posle treće godine sisa palac postoji velika verovatnoća da će nastati gotko nepce, odnosno, prednji zubi će biti izbačeni i imaće otvoren zagrižaj, što nikako nije dobro - naglašava stomatolog.

Oralna higijena kod školaraca

S obzirom na to da je školska godina počela i da roditelji imaju manji uvid u to šta deca jedu, stomatolog savetuje da im spakujete zdravu užinu.

- Poželjno je da za užinu pojedu jabuku i da im zamena za gazirana pića bude voda - savetuje dr Dragana Ilić.

Kako bi klince lakše privoleli da vode računa o higijeni usta i zubića, morate imati na umu da je deci dobra zabava glavni prioritet. Tako da, ukoliko ne želite da im pranje zuba bude obaveza koja im je mrska, bilo bi poželjno da igrate po njihovim pravilima.

- Slikovito im opišite da se donji zubi peru kako trava raste, a gornji kako pada kiša - objašnjava za naš portal stomatolog Dragana Ilić.

Stomatolog objašnjava da prvi stalni zub uglavnom niče sa šest godina i da bi roditelji tada trebalo da odvedu dete kod stomatologa da zalije fisure.

- Tim postupkom se produžava vek zuba. Veoma je važno da deca steknu naviku da redovno održavaju oralnu higijenu, jer se njima zubi veoma brzo kvare. Bitno je da se sačuvaju mlečni zubi, jer su oni čuvari prostora za stalne - zaključuje dr Dragana Ilić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA