Da li Vaše dete ima manje energije? Otkrijte razloge

Dodavanje određenih vitamina i minerala u ishranu bebe i dece dugoročno pozitivno deluje na zdravlje

  • 0
NELT Foto: Promo/NELT

Dodatak gvožđa u ishrani dece

Anemija je smanjen broj crvenih krvnih zrnaca eritrocita i snižene vrednosti hemoglobina ispod donje granice (ispod dve standardne devijacije) normalne vrednosti za uzrast. Zbog manje količine eritrocita i hemoglobina smanjena je sposobnost krvi da prenosi kiseonik i hranljive materije do udaljenih organa i tkiva. Najčešća vrsta anemije je sideropenijska anemija koja nastaje usled nedostatka gvožđa. Za normalno stvaranje crvenih krvnih zrnaca neophodna je normalna količina gvožđa u organizmu.

Koji su simptomi anemije?

Prvi simptomi anemije javljaju se zbog smanjene količine kiseonika. Javlja se bledilo kože i sluzokoža. Dete se više zamara, više spava, umori se kada potrči. Deca mogu da se žale na glabolju ili da imaju vrtoglavice. Deca koja su anemična mogu da budu nervozna, plačljiva i kenkava. Neka deca ukoliko anemija duže traje mogu da budu nižeg rasta, da odbijaju hranu ili da jedu samo određene namirnice zbog čega još više pogoršavaju stanje anemije. Dete može da bude bez tegoba u trenutku postavljanja dijagnoze anemije jer je moguće da se tek pojavila i da je na vreme otkrivena ali se dešava da roditelji ne primete ni jedan simptom.

NELT Foto: Promo/NELT

Pedijatar na redovnom pregledu sagleda dete u celini i uz detaljnu anamnezu i urađene analize postavlja sumnju na pojavu sideropenijske anemije. Jednom godišnje kada je dete zdravo proveravaju se parametri značajni za anemiju (kada je dete bolesno očekuju se niže vrednosti hemoglobina)

Dodavanje određenih vitamina i minerala u ishranu bebe i dece dugoročno pozitivno deluje na zdravlje

Nutrigen Kids’ Nutrigenomics je naziv brenda nutritivnih suplemenata za decu. U cilju sprečavanja pojave sideropenijske anemije kao i lečenju anemije ako je do nje došlo može da se koristi Nutrigen Ferromixin. To je proizvod u obliku praška koji se lako meša sa hranom i kašicama bilo da su one tople ili hladne. Proizvod nema nikakav ukus zbog čega je jednostavan za korišćenje i za probirljivu decu. Bogat je gvožđem, vitaminom A, C i cinkom i jedna kesica dnevno zadovoljava dnevne potrebe za gvožđem. Predstavlja odličan izbor za redovnu izbalansiranu ishranu sa puno vitamina i minerala i zbog svoje jednostavnosti za korišćenje jedan je od prvih izbora mama širom sveta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA