≫ 

7 vrsta namirnica koje sadrže najveće količine selena: Mineral zaslužan i za borbu protiv infekcija

Izvor selena u hrani se nalazi u različitim namirnicama, koje je moguće konzumirati svakodnevno. Preporučena dnevna doza selena je 70 mgc koju treba uneti hranom

  • 0
Hrana namirnice džigerica meso jaja koštunjavo voće selen Foto: Shutterstock

Selen je veoma važan element koji za mnoge osnovne funkcije organizma, od reprodukcije do borbe protiv infekcija. Ovo je jedan od najjačih antioskidanata u prirodi, a u organizmu se nalazi u tragovima. Zbog toga je neophodan unos ovog elementa kroz hranu.

Izvor selena u hrani se nalazi u različitim namirnicama, koje je moguće konzumirati svakodnevno. Preporučena dnevna doza selena je 70 mgc koju treba uneti hranom.

Zbog čega je dobar selen?

Selen uništava slobodne radikale u organizmu, koji izazivaju zdravstvene probleme kao što su karicnom, problemi sa srcem, prevremeno starenje...

Selen ima veoma važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju imunog sistema i pomaže u stvaranju T-ćelija iz belih krvnih zrnaca. Manjak selena u ishrani može da dovede do disfunkcije ovih antitela.

Selen pomaže u enzimskim reakcijama u ćelijama i veoma je važan za funkcionisanje štitne žlezde. On pospešuje produktivnost hormona štitne žlezde.

Osim toga selen poboljšava protok krvi, snižava rizik za pojavu srčanih bolesti, smanjuje simptome astme, poboljšava plodnost, snižava nivo lošeg holesterola.

Ove namirnice su najbolji izbor selena:

Kada su u pitanju mesa, najveća količina selena nalazi se u govedini, osim toga ima ga u piletini, svinjetini i ćuretini. Osim toga nalazi se i u telećoj džigerici i uopšteno u crvenim mesima. 

Pečurke su takođe bogate selenom, ali i drugim esencijalnim nutrijentima. One sadrže dosta vlakana, a ne sadrže mnogo masnoća, kalorija i ugljenih hidrata.

Plodovi mora i riba dobar su izvor selena, a možete ga pronaći u sadrinama, tunjevini, račićima, škampima, dagnjama i posebno u lososu. Porcija od 100 gr lososa sadrži čak 41,5 mcg selena.

Jaja, a posebno žumance je bogato selenom. Pored toga i mahunarke, poput graška, kikirikija, suncokreta, pasulja i putera od različitog koštunjavog voća su namirnice koje obiluju ovim antioksidantom.

Čokolada, odnosno nezaslađeni kakao ili topla čokolada i sve što sadrži ovu namirnicu, sadrži i selen.

Video: Vaskršnji kolačići kojima niko ne bi odoleo: Recept za brzu, jednostavnu i jeftinu poslasticu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA