Dr Milinković objašnjava koja deca bi obavezno trebalo da se vakcinišu

Pedijatar je pojasnila i kako izgleda procedura od prijema do vakcinacije

  • 2
Vakcina vakcinacija korona dete tinejdzer Foto: Shutterstock

Posle globalne kampanje za vakcinaciju odraslih, u mnogim zemljama u svetu u toku je imunizacija dece i tinejdžera.

Ana Milinković, načelnica Pedijatrijske službe u domu zdravlja "Savski venac" navodi da je stav da decu sa komorbiditetima, hroničnim bolestima treba vakcinisati kako bi se sprečio razvoj nekih težih kliničkih slika koje su kod njih moguće.

Zabrinjava podatak, da je u ovom talasu pandemije, sve više dece zaražene koronom. U kovid ambulantama za najmlađe povremeno ima i velikih gužvi. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut"samo u prvoj nedelji septembra kovidom je zaraženo 2.437 dece.

Milinković je navela da su kod mlađe dece još uvek razvijaju lake kliničke slike, ali da deca starija od 16 godina mogu da razviju nešto nalik kliničkoj slici odraslih, pa i pneumoniju.

Objašnjava da su kad je vakcinacija dece u pitanju svi u starahu jer su deca osetljiva populacija.

- Za decu sa komorbiditetima, znači koja imaju nešto od hroničnih oboljenja - metaboličkih, pulmoloških, kardioloških, neuroloških stav je da treba da se vakcinišu kako bi se sprečio razvoj nekih težih kliničkih slika koje su kod njih moguće. Ima roditelja koji potpuno zdravu decu vakcinišu zato što je zaista ovaj talas ponovo dostigao visoke brojke obolelih i sve je više dece koja se zaraze kovidom -  rekla je Milinkovićeva gostujući na RTS.

Objašnjava da ako dete kašlje, kija, curi mu nos ne mora da znači da je u pitanju kovid, ali savetuje roditelje da dete odvedu u ambulantu na pregled.

- Vladaju mnogi sezonski virusi, da bi se dete ispratilo potrebno je da prođe dva, tri dana da bi se razvila klinička slika, a i sam test na kovid je najosetljiviji u nekom tom periodu od trećeg do petog dana tako da možda je pametno dete posmatrati kao da je možda kovid u pitanju, ali da se dete odmori uz što više vitamina, tečnosti i da se onda drugog do trećeg dana od razvoja simptoma javi lekaru kako bi se pregledalo i odradili test -objašnjava pedijatar.

Dete vakcine Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Procedura od prijema do vakcinacije

Navodi da se kod nas, u Srbiji, vakcinacija dece obavlja od aprila ove godine i da je odobrena samo "Fajzer" vakcina.

- Prvo se startovalo sa vakcinacijom dece od 16 godina i starijom. Za vakcinaciju dece u našoj zemlji je odobrena samo "Fajzerova" vakcina. Deca starija od 16 godina sama potpisuju saglasnost za vakcinaciju, javljaju se svom izabranom pedijatru koji ih pregleda, utvrdi da nema nikakvih kontraindikacija za vakcinaciju i deca sa tom saglašnošću mogu da se jave na bilo koji vakcinalni punkt da dobiju vakcinu - navodi Milinković.

Ističe da dete treba vakcinisati istog dana kada je pregledano jer ako se sačeka par dana, dete u tom periodu može da se prehladi, pokupi neki virus što je, kako kaže, kontraindikacija za vakcinaciju.

- Trudimo se da istog dana nakon pregleda dete primi vakcinu zato što je promenljivo zdravstveno stanje, da se ne bi desilo da se dete prehladi što je kontraindikacija za vakcinaciju, tako da vodimo računa da se odmah nakon pregleda pedijatra obavi vakcinacija - objašnjava načelnica Pedijatrijske službe u domu zdravlja "Savski venac".

Kada su u pitanju deca uzrasta od 12 do 15 godina roditelj potpisuje saglasnost za vakcinaciju.

- Vakcinacija tog uzrasta je počela krajem juna i obavezno je da se sprovodi na odeljenjima pedijatrije gde pedijatar dete pregleda, vidi u kakvom je zdravstvenom stanju, da nema nikakvih kontraindikacija. Roditelj potpisuje saglasnost za vakcinaciju i dete kod nas na Odeljenju pedijatrije dobija vakcinu- objašnjava Milinković.

Ističe da je kod nas odobrena samo "Fajzerova" vakcina.

- Bilo je slučajeva da nam se javljaju deca iz Kine gde su dobila prvu dozi "Sinofarma", pa kod nas žele da prime drugu dozu vakcine. Međutim "Sinofarm" vakcina u Srbiji još uvek nije odobrena za upotrebu kod dece tako da kod nas samo "Fajzer" vakcina može deci ispod 18 godina da se dâ - zaključila je Milinković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    4. oktobar 2021 | 09:54

    Po nasim zakonima ne roditelj, vec roditelji, svako dete doktorka ima i majku i oca, bez obzira na ostale odnose i roditelji su ravnopravni u odlucivanju svega krucijalnog u zivitu svog deteta jednako...tako da, ispravite tu gresku...mada, koliko znam i za stupanje u brak maloletnih roditelji daju saglasnost, kao i za mnoge druge stvari, pa mi nije jasno kako i ovi od 16 god sami potpisuju saglasnost...jedino ako im je po Zakonu o radu dato pravo od 15 god da rade, pa su sada svoji ljudi

  • Snežana

    4. oktobar 2021 | 10:36

    U ovom ludilu ni decu ne stede.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA