EMA: Buster doza Fajzerove vakcine najranije 6 meseci posle druge doze

Stručnjaci napominju da je važno razlikovati dodatnu dozu za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i pojačane doze za osobe sa normalnim imunološkim sistemom, tzv. buster doze.

  • 3
Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Evropska agencija za lekove zaključila je da se treća, buster doza Fajzer/Bajontekove vakcine može primeniti najmanje šest meseci nakon druge doze za osobe starije od 18 godina, piše Tanjug.

EMA procenjuje da podaci Fajzer/Bajontekove vakcine pokazuju porast nivoa antitela kada se buster doza daje približno šest meseci nakon druge doze kod ljudi od 18 do 55 godina.

Istovremeno, u EMA navode da je važno "razlikovati dodatnu dozu za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i pojačane doze za osobe sa normalnim imunološkim sistemom", tzv. buster doze.

Dodatna doza vakcina protiv korona virusa Fajzer i Moderna može se dati ljudima sa jako oslabljenim imunološkim sistemom najmanje 28 dana nakon druge doze.

Dodaje se da se na nacionalnom nivou mogu izdavati zvanične preporuke o upotrebi buster doza, uzimajući u obzir podatke o efikasnosti i ograničene podatke o bezbednosti.

Rizik od inflamatornih srčanih oboljenja ili drugih vrlo retkih nuspojava nakon buster doza nije poznat i pažljivo se prati, zaključuju u EMA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rt

    4. oktobar 2021 | 18:32

    Haha booster, pa power, pa armagedon, pa force i tako u krug.

  • Majkl Džondar

    4. oktobar 2021 | 19:54

    Znači vakcina sama razlikuje da li nekom treba dodatna doza ili buter? 😂 pa ovo je cirkus.

  • nadimak

    4. oktobar 2021 | 21:52

    Ja želim da se vakcinišem! I naravno da skupljam minuse, što više to bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA