≫ 

7 simptoma raka dojke na koje svaka žena mora da obrati pažnju: Domina Spasić je pobedila bolest

Svake godine u Srbiji 4.600 žena oboli od ove opake bolesti, a 1.600 izgubi bitku

  • 1

U emisiji "Zdravi i srećni" Telegraf.tv-a upoznaćemo vas sa svim aspektima zdravlja. Dobićete savete o prevenciji i lečenju brojnih stanja i bolesti od lekara iz zemlje i inostranstva. Čućete i iskustva onih koji su vodili borbe sa zdravstvenim tegobama.

Rak dojke čini vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. To je najčešći rak kod žena, kako u razvijenim, tako i u manje razvijenim delovima sveta.

Domina Spasić, predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno", i sama je pobedila rak dojke, a za emisiju "Zdravi i srećni" otkriva kako se lečila, koliko ju je bolest promenila i na šta bi žene posebno trebalo da obrate pažnju.

Prim. dr sci. med. Magdalena Radović, radiolog, specijalista za dijagnostiku promena na grudima, ističe da je nephodno da žene budu svesne značaja prevencije kada je ova bolest u pitanju. Ona za Telegraf.tv podseća na sedam simptoma koji mogu da ukažu na postojanje ove bolesti.

Dr Radović ističe da prevencija podrazumeva redovne samopreglede, redovne preglede kod lekara, reagovanje na svaku uočenu promenu na dojkama i zdrav život - izbegavanje stresa, zdravu ishranu i bavljenje fizičkim aktivnostima.

Svaka promena uočena na vreme osigurava da petogodišnje preživljavanje u tom slučaju iznosi oko 95%.

Rak dojke čini vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. To je najčešći rak kod žena, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim delovima sveta.

Idite na preventivne preglede, čuvajte sebe i svoje zdravlje. Budite nam zdravi i srećni.

U videu na početku teksta saznaćete sve o raku dojke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    6. oktobar 2021 | 19:32

    Na zalost moja snaja mlada zena , majka dve male devojcice, zdravstveni radnik ima karcinom dojke sa metastazama.Nije osecala nikakve siptome .To je podmukla bolest koja tek kada bude kasno pokazuje svoje zlo lice.Uzdamo se u Boga i lekare.Trenutno je na hemo i imuno terapiji.Zato svaka zena treba redovno na preglede da ide.Nadjite vremena za sebe jer ste sebi najvaznije.Zahvaljuci pregledima ja sam otkrila na vreme i spasla sebe sto svakom od srca zelim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA