≫ 

9 namirnica koje su blagotvorne za zdravlje jetre: Pomažu joj da se oslobodi otrova i lakše radi

Naučnici su odavno prozvali jetru laboratorijom organizma, svesni njenih zasluga i moći u očuvanju zdravlja

  • 0
dijeta devojka, salata, zdrava hrana, brokoli, povrće Foto: Shutterstock

Jetra je vrlo važan organ u našem organizmu, jer sve što pojedemo i popijemo tokom života prolazi kroz nju.  Ona ima zadatak da "filtrira" i nezdrave namirnice koji predstavljaju njene velike neprijatelje - gazirana pića, alkohol, masnu i prženu hranu, lekove...

I baš zbog funkcije koju ima u našem telu, jetru bi trebalo posebno negovati i što češće je obradovati zdravim namirnicama koje joj pomažu da se pročisti.

Nutricionisti otkrivaju da postoji devet namirnica koje su posebno dobre za čišćenje jetre i koje bi trebalo uvrstiti u ishranu.

1. Beli luk 

Njegove moći su nadaleko već poznate. Osim što deluje kao najbolji prirodni antibiotik, beli luk je odličan i kao antioksidans. On podstiče stvaranje enzima koji pomažu telu da izbaci toksine.

Pojedite svakog dana po čen belog luka - jetra će vam biti veoma zahvalna.

2. Citrusno voće

Zahvaljujući velikoj količini vitamina C, pomorandža ili limun pomažu jetri da se lakše izbori i brže izbaci sve što prepozna kao otrovnu materiju.

3. Zeleni čaj 

Ovaj čaj se sve češće spominje kao napitak koji pomaže pri mršavljenju, a sastojak katehin koji se nalazi u njemu snažan je  antioksidans koji čisti organizam.

Takođe, količina kofeina u zelenom čaju mnogo je manja nego u kafi, tako da možete da iskoristite neke od blagodati kofeina bez nuspojava.

4. Kupus 

Pored toga što je ovo povrće takođe bogato vitaminom C, svež kupus odličan je izbor za čišćenje jetre od nagomilanih toksina.

Naime, kupus snažno deluje na enzime jetre koji regulišu i ubrzavaju njen rad.

Kupus foto: pixabay.com

5. Cvekla 

Ova namirnica bogata je flavonoidima zahvaljujući kojima stimuliše rad jetre i razgradnju masnih naslaga. Jedite je u sirovom stanju, izrendanu kao salatu ili napravite sok od cvekle, pa ga popije pre doručka.

6. Zeleno lisnato povrće

Spanać, kelj, blitva i zelena salata prepuni su hlorofila koji daje odlične rezultate u neutralisanju i izbacivanju toksina. Poslednjih godina sve češće se preporučuje i hladno ceđeni sok od štapnog celera koji takođe izvanredno čisti jetru.

7. Nana

I ova biljka koju koristimo najčešće kao čaj ili začin je bogata flavonoidima koji deluju kao snažan antioksidans.

8. Đumbir

Ovaj ljutkasti koren sve češće se spominje kao namirnica koja ima lekovita svojstva. Za jetru je važno to što đumbir ubrzava metabolizam i pomaže izbacivanje masnoća iz tela.

9. Surutka

U našem narodu decenijama važi pravilo da bi osobe koje žele da potpomognu bolji rad jetre trebalo da piju surutku. Uglavnom se preporučuje kozja surutka, i to na prazan želudac.

Za one kojima smeta specifičan miris kozje surutke preporuka je da je obavezno dobro rashlade i popiju u nekoliko većih gutljaja iz tanke staklene čaše - tad neće izazivati mučninu.

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA