≫ 

Muškarac (33) preminuo od uboda stršljena, stručnjaci savetuju šta da preduzmete kada dođe do ovog scenarija

Kako lekari kažu, onaj ko je alergičan na ubod osice ili pčele, vrlo verovatno je alergičan i na ubod stršljena

  • 5
stršljen, Kosmaj

Foto: Privatna arhiva

Muškarac star 33 godine iz Našica preminuo je nakon što ga je ubo stršljen, piše portal Glas Slavonije. Do tragedije je došlo u četvrtak, a čovek je u teškom stanju vozilom Hitne pomoći dovezen na jedinicu intenzivne nege Klinike za neurologiju. Zbog više uboda stršljena, stradao mu je centralni nervni sistem i stanje mu je bilo kritično.

Stršljeni su inače veoma opasni insekti i sama pomisao na ubod stvara veliku nelagodu. Iako je u najvećem broju slučajeva posledica blagi otok na mestu uboda, on može biti i koban.

Kako lekari kažu, onaj ko je alergičan na ubod osice ili pčele, vrlo verovatno je alergičan i na ubod stršljena. 

Najvažnija je preventiva, napominju stručnjaci, i savetuju da u prirodi treba biti oprezan i zaštititi otvorene delove tela.

- Kao i kod ostalih bolesti i stanja, mere prevencije su izrazito važne. Da bi boravak u prirodi bio bezbedan, potrebno je nositi odgovarajuću garderobu i obuću, izbegavati odeću jarkih boja, konzumaciju slatkih napitaka i svakako se ne približavati gnezdima stršljena - kaže za Telegraf dr Smiljana Mandić, lekar opšte medicine.

Ukoliko i pored toga ne uspete da izbegnete ujed insekta, trebalo bi da odmah izvadite žaoku i stavite hladnu oblogu, a potom se javite u najbližu zdravstvenu ustanovu.

stršljen

Foto: Pixabay

U većini slučajeva javlja se oteklina, crvenilo i svrab na mestu uboda, a manji ubod prolazi za pola sata ili sat vremena. Međutim, ako je osoba osetljiva na njegov otrov, može oteći i čitav deo tela.

Reakcija na ubod može biti i anafilaktički šok, što je alergijska reakcija na otrov, pa je tada sve mnogo ozbiljnije i opasnije.

- Simptomi koje pacijent ne sme da ignoriše i zbog kojih mora da se hitno javi lekaru su: otok usana, jezika ili grla, otežano disanje, kratak dah, pad krvnog pritiska, ubrzan puls, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, dijareja, povišena telesna temperatura, gubitak svesti i zastoj rada srca - ističe dr Smiljana Mandić.

Imajući u vidu da alergijska reakcija može da zakasni čak i 10 sati, najbolje je obratiti se lekaru. To se posebno, ističu lekari, odnosi na više uboda odjednom ili ako ste imali u poslednjih nekoliko nedelja iskustva sa ujednom insekta.

Šta možete da uradite

 

Prema savetu lekara, ubodeni deo tela držite povišeno u odnosu na trup kako biste sprečili širenje otrova. Ako je žaoka ostala u koži, probajte da je istisnete ravnim nožem.

Ipak, napominju da nije svaki ubod isti i da mnogo zavisi i od dela tela. Kako stručnjaci kažu, ubodi u predelu vrata ili grla su mnogo opasniji nego na drugim delovima tela. Oteklina može otežati disanje ili čak izazvati gušenje, pa je potrebno da se odmah javite u Hitnu pomoć.

- U slučaju da je pacijent životno ugrožen, a da u datom trenutku nije moguće da dobije neodložnu medicinsku pomoć, može sam sebi dati unapred pripremljenu injekciju adrenalina i popiti antihistaminik. Pacijenti koji su imali ranije alergijske reakcije ili anafilaktički šok uglavnom su obučeni za samopomoć u datim situacijama - objašnjava dr Mandić.

Ukoliko ste izloženi opasnosti od uboda stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je da uz sebe uvek imate tablete antihistaminika za svaki slučaj, za šta je obavezno da se posavetujete sa lekarom.

Video: Vladica se celo leto goloruk borio sa zmijama, a sada se sreo sa stršljenovima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • милан

    9. oktobar 2021 | 14:31

    Па што сад недигнете фрку као и око короне,стршљенови лете унаоколо сасвим слободно и убадају кога хоће!Кад ће вакцина против Стршљенова??

  • Crnogorac

    9. oktobar 2021 | 14:01

    Ujeo me roj strsljenova pocesao se nisam,preko 70 uboda ,otporan organizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA