≫ 

Izmenjeni saveti o uzimanju aspirina zbog sprečavanja infarkata

Rizik od krvarenja kod osoba starijih od 60 godina koje nisu imale srčani ili moždani udar je veći od potencijalne koristi od uzimanja aspirina, saopštila je u utorak Radna grupa za preventivne usluge SAD

  • 0
Aspirin foto: pixabay.com

Odrasle osobe koje nemaju srčane probleme ne bi trebalo da uzimaju dnevnu, nisku dozu aspirina kako bi sprečile srčani ili moždani udar - glasi nova, preliminarna preporuka uticajne grupe koja izdaje zdravstvene smernice u SAD, piše Asošijeted pres.

Rizik od krvarenja kod osoba starijih od 60 godina koje nisu imale srčani ili moždani udar je veći od potencijalne koristi od uzimanja aspirina, saopštila je u utorak Radna grupa za preventivne usluge.

Prvi put do sada, stručna komisija je saopštila da mala prednost preventivnog uzimanja aspirina postoji kod odraslih u 40-im, kod kojih nema povećanog rizika od unutrašnjeg krvarenja. Za one u 50-im, stručnjaci kažu da su dokazi o prednostima aspirina - manje jasne.

Preporuke su namenjene osobama sa visokim krvnim pritiskom, povišenim holesterolom, gojaznošću ili drugim stanjima koja povećavaju šanse da se dobije srčani udar ili šlog.

Bez obzira na godine, odrasli bi trebalo da razgovaraju sa svojim lekarima o tome da li da prestanu ili počnu da uzimaju aspirin, kako bi bili sigurni da je to ispravan izbor, kaže doktor Džon Vong, ekspert za opštu praksu na Medicinskom centru Tafts.

- Korišćenje aspirina može da nanese ozbiljnu štetu i rizik se povećava sa godinama - ističe.

Ako bude finalizovan, savet starijim odraslim osobama označiće odstupanje od preporuka koje je komisija objavila 2016. godine, koje se odnose na sprečavanje inicijalnog srčanog udara ili šloga, ali bi bio u skladu sa novijim smernicama koje su objavile druge medicinske grupe.

Radna grupa je prethodno poručila da bi neki ljudi u 50-im i 60-im trebalo da razmotre uzimanje dnevne doze aspirina kako bi sprečili prvi srčani ili moždani udar, te da bi time mogli da se zaštite i od raka debelog creva. U novim smernicama se ističe da su potrebni dodatni dokazi o prednostima aspirina u sprečavanju te vrste raka.

Lekari odavno preporučuju dnevnu malu dozu aspirina pacijentima koji su već imali srčani ili moždani udar. Taj savet nije promenjen u novim smernicama.

Smernice su objavljene na internetu a javnost može da ih razmotri do 8. novembra. Grupa će tada razmatrati komentare građana i doneti konačnu odluku.

Nezavisna komisija stručnjaka za sprečavanje bolesti analizira medicinska istraživanja i literaturu i objavljuje periodične savete o merama koje pomažu u zaštiti zdravlja Amerikanaca. Novije studije i ponovljena analiza starijih istraživanja doveli su do izmenjenog saveta, izjavio je Vong.

Aspirin je najpoznatiji kao lek za bol, ali takođe razređuje krv, što može da smanji rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Međutim, aspirin ima i svoje rizike - čak i u malim dozma - pre svega krvarenje u crevnom traktu ili pojavu čira, a oba stanja mogu da ljudima ugroze život.

Video: Bolni snimak malenog Boška koji ima samo pet meseci: Ljudi, učinimo sve da više ne gledamo patnju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA