≫ 

3 vrste namirnica koje čuvaju zdravlje creva: Sprečavaju nadutost i utiču na raspoloženje

Pored toga što su znak jakog imuniteta, zdrava creva su i ključ dobrog raspoloženja i lepog tena

  • 0
Žena srce povrće korpa zdrava hrana

Foto: Shutterstock

Mnogi lekari tvrde da od zdravlja creva zavisi i opšte stanje organizma, a da je za njih vrlo važno šta od namirnica koristimo u ishrani.

Pored toga što su znak jakog imuniteta, zdrava creva su i ključ dobrog raspoloženja i lepog tena.

Nutricionisti tvrde da postoji prirodan način da vaša creva zaštitite i održavate ih zdravima, ali da je za tako nešto neophodno da u ishranu uvrstite i u njoj više koristite ovih pet namirnica:

1. Zeleno povrće

 

Zeleno povrće je jedna od najvažnijih namirnica za zdrav rad creva. Nutricionisti preporučuju sve vrste kupusa, uključujući kineski, ali i spanać, celer, rukolu, brokoli, lišće i koren maslačka, blitvu…

Ove namirnice sadrže probiotike koji su veoma važni za zdravu crevnu floru, koja je ključna za dobar imunitet, kao i opšte zdravlje organizma. Zeleniš je bogat vitaminom C i hlorofilom, kao i moćnim antioksidansima. Vlakna iz ovog povrća doprinose pokretljivosti creva, čiste creva, ali i oslobađaju telo od viška holesterola.

2. Fermentisana hrana

 

Nutricionisti tvrde da će se vaša creva posebno obradovati fermentisanoj hrani, kao što je: kiseli kupus, jabukovo sirće, kiseli krastavci i slično. Ova vrsta hrane povećava ravnotežu prijateljskih bakterija u flori creva, što pomaže da se zaustavi razmnožavanje patogena u crevima.

3. Mahunarke i žitarice

 

Pirinač, naročito tamni, heljda, kinoa, ječam i proso, kao i sočivo, pasulj, leblebije, laneno seme, čia seme i susam obezbeđuju našem organizmu minerale, aminokiseline i vitamine. Ukoliko uvrstimo ove namirnice što više u ishranu, to je garancija da će creva biti zdravija i da će probava biti regulisana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA