Naučnici koji su napravili Fajzerovu vakcinu imaju dobru vest u vezi sa koronom

Osnivači nemačkog Bajonteka, koji su napravili prvu mRNK vakcinu protiv korona virusa, ocenili su da će s godinama korona virus dobiti status koji danas ima virus gripa

  • 6
Ugur Sahin, Ozlem Tureci Tureči, vakcina koronavirus BioNTech BioNTek Foto: Tanjug/AP

Ozlem Tureči i Ugur Šahin, osnivači nemačkog Bajonteka koji je u saradnji američkim Fajzerom na tržište izneo vakcinu protiv korone, smatraju da će korona postati virusno oboljenje koje se može kontrolisati.

Tureči i Šahin su u intervjuu za DW rekli da je pitanje kada će se završiti pandemija korone teško pitanje, s obzirom na to da svakodnevno učimo nešto novo o virusu, o tome kako reaguje na vakcinu, ali da se već sada sa sigurnošću može reći da će se postepeno doći do nove normalnosti, prenosi Tanjug.

- Sigurno ćemo da se nosimo s virusom još nekoliko godina. Pronaći će se i odgovori na pitanja koje danas nemamo. Budućnost će pokazati da li će se pojaviti nove varijante virusa i da li će se morati izvršiti prilagođavanje vakcina - smatraju osnivači Bajonteka.

Oni su ocenili da će s godinama virus dobiti status koji danas ima virus gripa.

Na pitanje da li Bajontek radi na novoj vakcini protiv novih mutacija virusa, Šahin je odgovorio da se trenutno testiraju varijante vakcine na relativno malom broju dobrovoljaca.

- Studija o južnoafričkoj beta-varijanti je skoro gotova, još jedna o delta varijanti je u toku, prvenstveno radi prikupljanja podataka - rekao je Šahin.

Istakao je da trenutno nema potrebe za zamenom vakcine, ali da žele da pokažu da mogu da proizvedu i klinički testiraju nove varijante cepiva koje su jednako bezbedne kao i cepiva koja trenutno imamo.

Šahin je rekao da, ako se narednih godina pojavi varijanta, za koju se vakcina mora prilagoditi, to bi moglo veoma brzo da se uradi, s obzirom na to da su već etablirani odgovarajući procesi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bajke za decu

    31. oktobar 2021 | 14:31

    vi ni sad ne možete da napravite odgovor za deltu a vakcinom samo izazivate mutaciju koja može sutra biti kobna i za vakcinisane i nevakcinisane. Jednostavno neke bolesti se ne mogu rešiti vakcinama.

  • Ahaha ...

    31. oktobar 2021 | 16:19

    Ozlem i Ugur? Pa stvarno ...

  • Ohman

    31. oktobar 2021 | 20:05

    Samo tri doze do nebeskog carstva voze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA