Šta kažu stručnjaci: Da li prirodni biljni proizvodi mogu pomoći kod kašlja?

Muči vas kašalj? Niste jedini! U ovom periodu većina ljudi ima isti problem

  • 1
Prof. dr Dragana Pavlović Foto: Promo

Sa profesorkom dr Draganom Pavlović, specijalistom kontrole i primene lekovitih biljaka, smo razgovarali o tome gde je mesto lekovitog bilja u terapiji kašlja.

-Kašalj je najčešći simptom bolesti disajnih puteva. Bilo da je suv i nadražajni ili produktivan (praćen sekretom), on ometa san i naše svakodnevne aktivnosti. Ponekad je teško opisati ili proceniti tip kašlja, posebno zato što se javljaju i mešovite forme kašlja (suv kašalj obično kasnije prelazi u produktivan). Za razliku od sintetskih lekova, biljni prirodni proizvodi se uspešno kombinuju i mogu ispoljiti blagotvoran efekat na sve vrste kašlja. Biljni proizvodi sa medom su bezbedna i efikasna pomoć u terapiji početnih faza respiratornih oboljenja. Istraživanje koje smo moje kolege i ja sproveli na jugu Srbije tokom 2018. godine je pokazalo da kod problema sa disajnim putevima gotovo 80% roditelja/staratelja daje svojoj deci med, pčelinje proizvode ili proizvode od meda i lekovitih biljaka. To potpuno ima smisla, jer je med bezbedan za starije od godinu dana i efikasan kao pomoć u tretmanu početnih respiratornih infekcija¹. Prema smernicama Britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NICE2) prva linija odbrane kod kašlja pre sintetskih ekspektoranasa i antitusika, a svakako pre antibiotika, treba da bude iz prirode: med i proizvodi od meda. Osim antibakterijskih i antioksidativnih, med ispoljava i umirujuće i opuštajuće efekte.³

  • Kako biljni proizvodi deluju na kašalj?

-Biljni proizvodi mogu smiriti kašalj i/ili olakšati iskašljavanje. Biljne sluzi stvaraju zaštitni sloj na sluzokoži i smanjuju nadražaj na kašalj. Novija istraživanja su potvrdila njihov efekat na ubrzavanje regeneracije tkiva, kao i protivupalno i imunostimulativno delovanje. Koren belog sleza (Althaeae radix) se vekovima koristi za ublažavanje nadražaja na kašalj upravo zbog prisustva sluzi, a Evropska agencija za lekove (EMA⁴) ga smatra tradicionalnim rešenjem za suvi, nadražajni kašalj. Cvet kamilice (Chamomillae recutitae flos), bogat sluzima, flavonoidima i etarskim uljem, se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma prehlade i lečenje upale sluzokože usta i grla, stimuliše bronhijalne žlezde koje pomažu da se olakša izbacivanje sekreta i ispoljava antibakterijsko delovanje. Biljni ekspektorans koren jagorčevine (Primulae radix) smanjuje gustinu sekreta i olakšava njegovo iskašljavanje. Dodatno, kako se veoma često javlja mešoviti kašalj ili pacijent nije siguran kako kašlje, ja uglavnom preporučujem biljne lekovite proizvode koji sadrže kombinacije ovih biljaka i na taj način smiruju suvi, ali i olakšavaju iskašljavanje kod produktivnog kašlja.

Prof. dr Dragana Pavlović Foto: Bojan Bojović
  • Koja je uloga vitamina C u biljnim proizvodima za kašalj?

-Vitamin C je snažan prirodni antioksidans koji doprinosi jačanju imunološkog odgovora i neophodan je za normalno funkcionisanje organizma. Važan je u borbi protiv infekcija, a upravo tokom infekcija njegov nivo u organizmu opada. Pušači su takođe populacija kojoj se preporučuje veći unos vitamina C.

  • Šta mislite o višekomponentnim biljnim preparatima za kašalj?

-Ne treba zaboraviti fenomen sinergizma biljnih aktivnih sastojaka što je jedan od osnovnih postulata tradicionalne medicine. Naime, pokazano je da je ukupan efekat biljnog ekstrakta/kombinacije biljnih aktivnih supstanci veći od efekta pojedinačnog izolovanog sastojka tog ekstrakta/pojedinačne supstance. Upravo zbog toga primena polikomponentnih biljnih proizvoda može dati odlične rezultate. Pravilan odabir lekovitih biljnih vrsta, proveren kvalitet biljne sirovine, pažljiv razvoj formulacije i kontrola finalnog proizvoda vode efikasnijoj i bezbednijoj upotrebi biljnih proizvoda.

  • Koja je Vaša poruka za kraj?

-Dobro formulisan preparat sa odabranim kvalitetnim biljnim sirovinama može biti dragocena pomoć za sve vrste kašlja. Moje iskustvo je da višekomponentni biljni proizvodi, kao što je HERBIKO® sa medom, pomažu da se smiri suvi, nadražajni i iscrpljujući kašalj, kao i da se olakša eliminacija nagomilanog sekreta u disajnim putevima. Rastvor za oralnu primenu se lako primenjuje i dozira, a deca i odrasli najbolje prihvataju upravo tečne farmaceutske preparate za peroralnu primenu, ističe na kraju prof. Pavlović.

Citirano:

1 Živanović S., Pavlović, D., Stojanović, N., Veljković, M. Attitudes to and prevalence of bee product usage in pediatric pulmonology patients. European Journal of Integrative Medicine 27 (2019) 1–6.

2Cough (acute): antimicrobial prescribing. NICE guideline. Draft for consultation, August 2018.

3 Paul, I.M., Beiler, J., McMonagle, A., Shaffer, M.L., Duda, L., Berlin, C.M.Jr. 2007. Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Arch Pediatr Adolesc Med. 161(12):1140–1146.

4 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) European Medicines Agency, October 2021.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    16. novembar 2021 | 18:55

    veci crni luk iseckati staviti u teglu dodati dve (drvene) kasike meda i sok od dva iscedjena limuna zatvoriti staviti u frizider da prenoci.sutra dan uzimati samo sok iz tegle plasticnom ili drvenom KASICICOM na svako sat vremena ili na pola sata 9jedna kasicica).takodje napraviti smesu u drugoj tegli za sledeci dan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA