Prednosti koje nude privatne laboratorije

Biohemijske medicinske laboratorije svojim klijentima pružaju širok spektar usluga

  • 0
Laboratorija, analiza krvi, krv Foto: Pixabay

Uvek su tu za vas, da ponude najaktuelnije i najtraženije analize. Ima ih na većem broju lokacija, samo treba da pronađete onu koja je u vašoj blizini i u kojoj se rade potrebne analize.

Privatne biohemijske laboratorije nude mnogo prednosti. Jedna od prvih je da su lako dostupne svima. Pored toga sve bolje laboratorije imaju i svoju patronažnu službu. Bez ove usluge, život svih onih kojima je trenutno ili trajno onemogućeno kretanje zbog bolesti ili neke povrede, bio bi mnogo komplikovaniji. Svako ko nije u mogućnosti da dođe u laboratoriju lično, radi uzimanja uzoraka krvi ili vađenja brisa, može pozvati odabranu ustanovu i zakazati uzimanje analiza kod svoje kuće. Dežurni laborant izlazi na teren, odazivajući se pozivu u zakazanom terminu, uzima uzorke, koji se dalje transportuju na analizu. Još jedna dobra vest da je ova usluga veoma povoljna. Dodatak za izlazak na teren naplaćuje se različito od laboratorije do laboratorije, a kreće se oko cifre od nekoliko stotina dinara. Tačnu cenu treba proveriti u odabranoj medicinskoj laboratoriji.

Laboranti koji su zaposleni u ovim privatnim zdravstvenim ustanovama su stručni, vešti i veoma strpljivi. Za većinu njih važi da imaju laku ruku, što je veoma cenjena veština kod medicinskih sestara, tehničara i laboranata koji barataju sa iglama, tj. vade uzorke krvi. Što se tiče osoba koje imaju strah od igle, s njima su vrlo strpljivi i puni razumevanja.

Pitanje koje klijenti često postavljaju jeste da li se u privatnim laboratorijama brže dobijaju rezultati. Odgovor je i da i ne. Gledano iz aspekta da svaka analiza ima neko optimalno vreme koje treba da prođe kako bi se dobili validni rezultati, ni jedna laboratorija ne može da ubrza taj proces. Za neke vrste analiza treba da se odradi neka hemijska reakcija, a ima onih za koje su potrebni dani i nedelje. Na primer, za rezultate brisa grla čeka se dva dana. Zaseje se kultura i neophodno je da protekne vreme kako bi se videlo šta će da nikne. Kako se kod dece, a i kod odraslih često sumnja na streptokoku kod bolnih upala grla, postoji i brzi test na ovu bakteriju koji za manje od pola sata može da da odgovor da li je ona prisutna ili ne. Međutim, detaljniji rezultati, svakako se moraju sačekati 48 sati. Međutim, na šta se misli kada se kaže da se rezultati dobijaju brže? Jednostavno, u privatnoj laboratoriji radno vreme je duže. Rezultate ne morate da preuzimate lično, već možete naglasiti da vam budu poslati na imejl. Stići će u najkraćem mogućem roku, čim sve tražene analize budu gotove. Čekanje na rezultat može biti naporno, ali i dosta stresno. Kad ste u iščekivanju, svaki minut i sat puno znače. Dovoljno je da rezultat možete videti uveče umesto narednog jutra, pa ćete moći mirno da spavate. Iako je neophodno da vam nadležni lekar protumači dobijene rezultate i prepiše terapiju ako je potrebno, ipak na listi se uvek nalaze referentne vrednosti, tako da odmah jasno vidite kada je neka od analiza izvan ili u granicama normale.

Što se tiče pripreme i vremena kada treba doći u laboratoriju i jedno i drugo zavise od toga šta treba da proverimo. Ima analiza koje se rade u jutarnjim časovima, tj. pre kojih ne sme da se konzumira hrana, a nekad ni voda. Takođe, ima dosta i onih pretraga za koje obroci ne igraju nikakvu ulogu, te se mogu raditi u bilo koje doba dana. Važno je da znate u šta spada ono što je od vas lekar tražio da uradite. Ako ste zaboravili da pitate lekara, pozovite odabranu biohemijsku laboratoriju, pročitajte šta piše na uputu i raspitajte se u vezi sa pripremom za konkretne analize. Nepoštovanje ovih pravila dovodi do rezultata koji nisu validni, i u takvim situacijama morate da ponovite laboratorijske analize. Na primer, pre vađenja krvi radi analiza kojima se ispituju masnoće, trebalo bi bar tri dana jesti posniju hranu i izbegavati namirnice koje su pune masnoća. Takođe, ako proveravate nivo šećera u krvi, morate doći ujutru, bez konzumiranja hrane i napitaka. Vodite računa i o tome da budete ispavani kada idete da radite analize, jer u suprotnom neki parametri mogu pokazati malo iskrivljenu sliku. Ako niste ranoranilac, a treba da uradite analizu koja se radi ujutru, odnosno na prazan stomak, to ne znači da treba da navijate budilnik kako biste specijalno rano ustali. Naspavajte se, ustanite u vreme kada to obično radite i bez doručka i kafe idite pravo u laboratoriju. Sledite sva uputstva u vezi sa pripremom, kako biste uvek imali tačne rezultate laboratorijskih testova.

Sveobuhvatan spisak svih medicinskih, biohemijskih laboratorija sa pripadajućim lokacijama nalazi se na mirandre.com gde su popisane adrese, telefoni, radna vremena, ali i mnogo više od toga. Detaljno se upoznajte sa bogatom ponudom usluga i saznajte gde i po kojoj ceni možete uraditi neku analizu, u laboratoriji u vašoj blizini. Iako zakazivanje nije potrebno i neophodno, možete se raspitati preko telefona kada da dođete i da li ima gužve. Takođe, saznajte i na kojim lokacijama se nalaze dežurne laboratorije, ako vam njihove usluge zatrebaju u vreme vikenda, praznika, ili noću van uobičajenog radnog vremena.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA