≫ 

Šta znači kada vam se na noktima pojave bele mrlje i kada je vreme za lekara

Bele mrlje, čiji je pravi naziv tačkasta leukonihija, definisane su kao naslage keratina na nokatnoj ploči

  • 0
Bele mrlje na noktima Foto: Shutterstock

Kao što se na koži ili kosi uočavaju promene, tako se i na noktima mogu pokazati znaci ili upozorenja vezana za zdravstveno stanje. Osim što je važno brinuti o noktima u estetskom smislu, važno je obratiti pažnju i na promene. 

Naješća pojava su bele mrlje, što bi mogao da bude znak da bi trebalo da poboljšate ishranu, napravite pauzu od manikira u kome se koriste UV gelovi, a ako se i pored toga stanje ne promeni, trebalo bi da posetite lekara.

- Bele mrlje, čiji je pravi naziv tačkasta leukonihija, definisane su kao naslage keratina na nokatnoj ploči - kaže dermatolog dr Pol Frenk. On kaže da se ona može manifestovati i kao bela linija preko nokta.

Uvreženo je mišljenje da se mrlje pojavaljuju zbog nedostatka kalcijuma, međutim dr kaže da je to znak oštećenja nokta zbog suvoće ili traume.

On ističe da su ljudi koji grizu nokte skloniji ovoj pojavi, kao i oni koji ih često pokrivaju gelom koji ih neminovno oštećuje. Napominje da se veoma retko radi o nedostatku minerala poput cinka ili kalcijuma.

Kako kaže, nekada mrlje mogu da budu posledica autosomnog gena, koji je nasledan, dok je nekada to i gljivična infekcija ili alergijska reakcija na sastojke pojedinih gelova za manikir.

- Gljivice na noktima se mogu pojaviti kad god izlažete nokte toplom, vlažnom okruženju, a bakterije i gljivice mogu da uđu u nokat tokom turpijanja ili sečenja noktiju, posebno ukoliko alati nisu sterilisani - kaže dr Frenk.

Iako je mala verovatnoća, mrlje na noktima mogu da budu i znak ozbiljnijih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, bubrega ili upala pluća. Ukoliko sumnjate na takvo stanje, obavezno bi trebalo da se javite lekaru.

Kako da sprečite bele mrlje?

Kako bi vaši nokti bili zdravi, dr Frenk predlaže da ih negujete uljima, izbegavate da ih grizete i da pravite pauze između manikira u kojima se upotrebljavaju UV gelovi.

- Napravite pauzu od dve nedelje i obavezno manikir radite u proverenim salonima. Ako sumnjate da su mrlje posledica alergije, isključujte jednu po jednu stvar koju stavljajte na nokte, dok ne dođete do rešenja - savetuje dermatolog.

Ukoliko je pojava belih mrlja traume, Frenk savetuje da pustet nokte da izrastu i da izbegavate alergene.

- Takođe, ako verujete da je uzrok gljivica (javlja se i zadebljanje nokta), trebalo bi da posetite dermatologa - izričit je on.

Kada je vreme za lekara?

Ako vam se bele mrlje retko pojavljuju i povezane su sa povredom nokta, nema potrebe za panikom. Ipak, ako je uzrok nepoznat, a bele mrlje se učestalo pojavljuju, dr Frenk predlaže da posetite dermatologa koji vam može pomoći da procenite da li je to posledica genetskog ili nekog drugog stanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA