≫ 

Vakcinacija Sputnjikom Lajt na pola godine najbolja zaštita protiv korone

- Svakih pola godine kod čoveka se smanjuje nivo antitela na sve strane antigene, ako nije u stalnom kontaktu sa njima - kaže naučnik Aleksandar Gincburg

  • 4
vakcina koronavirus korona virus Foto: Shutterstock

U uslovima širenja delta soja korona virusa potrebno je vršiti revakcinaciju „Sputnjikom Lajt“ jednom u pola godine, saopštio je direktor nacionalno-istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg, piše Tanjug.

Prema rečima Gincburga, revakcinacija je vrlo važna.

- Revakcinacija „Sputnjikom Lajt“, po mom mišljenju, u situaciji kada se pojavljuju novi sojevi, zaista je neophodna jednom u šest meseci. Ako bude još neki soj, videćemo da li će on imati neke druge osobine - rekao je ruski naučnik za Sputnjik.

On je objasnio da se svakih pola godine kod čoveka smanjuje nivo antitela na sve strane antigene, ako nije u stalnom kontaktu sa njima.

Ranije istraživanje centra „Gamaleja“ zasnovano na 28.000 lica u Moskvi koja su vakcinisana jednokomponentnom vakcinom „Sputnjik Lajt“ pokazalo je da je efikasnost vakcine 70 odsto protiv „delta“ soja virusa korona, tri meseca nakon vakcinacije.

Pritom, efikasnost vakcine kao „pojačivača“ drugih vakcina iznosi preko 83 odsto protiv zaraze i više od 94 odsto protiv hospitalizacije.

Video: Na Torlaku počela proizvodnja vakcina protiv koronavirusa: Izvršeno punjenje prve serije Sputnjika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA