≫ 

Dojenje i infekcija korona virusom: Ohrabrujući rezultati male studije

Novorođenčad koju su majke pozitivne na korona virus na porođaju dojile tokom prva dva meseca života imala su značajno veći nivo antitela specifičnih za korona virus u pljuvački od beba koje su hranjene isključivo adaptiranim mlekom

  • 0
dojenje Foto: Pixabay.com

Čini se da infekcija korona virusom pruža zaštitu kroz dojenje odojčadi od majki kojima je dijagnostikovan korona virus pre porođaja, pokazuju rezultati studije objavljene u JAMA Network Open.

Mala studija obuhvatila je 28 trudnica koje su bile pozitivne na SARS-CoV-2 tokom porođaja i njihove bebe koje su rođene u porodilištu u Rimu između januara 2020. i maja 2021. godine. Imuni odgovor majki i njihovih beba proučavan je 48 sati nakon porođaja i dva meseca kasnije.

Konkretno, merena su specifična antitela protiv porasta proteina virusa u krvnom serumu majki i odojčadi, kao i specifična antitela tipa IgA protiv virusa u majčinom mleku i pljuvački beba.

Rezultati su pokazali da su novorođenčad koja su dojena tokom prva dva meseca života imala značajno veći nivo antitela specifičnih za korona virus u pljuvački od beba koje su dobijale isključivo adaptirano mleko. Pored toga, u majčinom mleku pronađeni su IgA na korona virus i 48 sati posle porođaja, kao i dva meseca posle porođaja.

Važno je da sam virus nije otkriven u majčinom mleku.

Istraživači zaključuju da majke koje su se zarazile korona virusom pre porođaja i koje doje štite svoje bebe od bolesti ne samo pasivnim imunitetom, odnosno obezbeđivanjem gotovih specifičnih antitela protiv virusa korona koja na bebu prelaze preko majčinog mleka, već i kroz aktivni imunitet, odnosno aktiviranjem i „obukom“ nezrelog imunog sistema novorođenčeta, a posebno sluzokože gastrointestinalnog trakta, u aktivnoj proizvodnji antitela protiv virusa.

Studija podržava podatke o blagotvornoj ulozi majčinog mleka i dojenja u jačanju imunološkog sistema bebe i zaštiti od akutnih infekcija.

Istraživači takođe napominju da u imunološkom sistemu novorođenčadi, pored efekta dojenja, moraju da postoje dodatni mehanizmi koji ih štite od ove infekcije i da dojene bebe nisu bile zaražene korona virusom.

Poznato je da je dojenje prirodan i najkorisniji način ishrane novorođenčadi i male dece, a dugoročeno gledano izvanredno je kako za bebu, tako i za majku, zdravstveni sistem i životnu sredinu.

Video: Majke da stave dve maske kada doje dete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA