≫ 

Sindrom "zimske vagine" i 5 preporuka da situaciju držite pod kontrolom

Na suvoću intimnog područja moguće je uticati promenom stila života

  • 1
kupanje, kada, kupka Foto: Shutterstock

Kad dođu hladni i vetroviti dani, usne i koža na licu i rukama nisu jedini koji mogu da budu podložni isušivanju. Sve je više žena širom sveta koje se žale na sindrom “zimske vagine”, odnosno suvoću intimnog područja, a da pritom ne pate od hormonalnih promena i nisu u menopauzi.

Stefani Tejlor, stručnjak za intimno zdravlje, objašnjava šta može da bude uzrok sindroma “zimske vagine”.

- Hladno vreme pogoršava problem suvoće vagine. Očigledno je kriv nedostatak vlage u vazduhu - kaže Tejlor.

Nutricionista Kler Flos objašnjava da baš kao i creva, i vagina ima delikatan mikrobiom.

- Neke od naših omiljenih zimskih navika kao što su tople kupke, nošenje gusto tkane odeće, kao i suv vazduh od uključivanja centralnog grejanja mogu da poremete vaginalni mikrobiom, stvarajući savršeno okruženje za „zimsku vaginu“ - navodi Flos.

Ona ujedno otkriva da postoji nekoliko načina da svoje intimno zdravlje stavite na vrh dnevnog reda ove zime.

1. Tuširanje

Brčkanje u kadi tokom zimskih meseci može da bude i te kako primamljivo, jer nam pomaže da se opustimo i priuštimo sebi relaksirajući tretman u kadi punoj tople vode, pene i mirišljavih soli. Ali, stručnjaci upozoravaju da kupke takođe mogu da budu podmukli krivci za narušavanje prirodnog pH vagine i zato ranije preporučuju tuširanje.

Kad poželite da se opustite u kadi, koristite prirodne proizvode za kupanje bez mirisa, a ako želite da dodate nešto što je prirodno antibakterijsko, neka to bude nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

losion kupka gel za tuširanje Foto: Pixabay

- Mirisni sapuni, proizvodi za kupanje i losioni mogu povećati suvoću i iritirati već osetljivo područje. Klonite se ovih proizvoda što češće možete - savetuje Kler.

2. Raskomotite se

Kad dođu hladni dani, svi se oblačimo u topliju garderobu, a dame neretko biraju hulahopke i sintetički donji veš. To bi, upozoravaju stručnjaci, moglo da pogorša suvoću vagine.

- Nošenje hulahopki, gusto tkane odeće i sintetičkog donjeg veša zimi može povećati verovatnoću vaginalnih infekcija jer podstiče stvaranje toplog, vlažnog okruženja koje bakterije i gljivice vole. Zamenite teške, sintetičke i neprozračne tkanine pamukom, a s vremena na vreme razmislite o tome da spavate bez donjeg veša - savetuje Kler.

3. Peglanje i dodatna dezinfekcija rublja u mikrotalasnoj

Koliko god neobično zvučalo, držanje donjeg veša u mikrotalasnoj rerni može da bude od koristi vašem intimnom području da bude zdravo tokom zimskog perioda.

- Ako vas tokom hladnih meseci uporno muče gljivične infekcije, moguće je da pranje rublja nije dovoljno efikasno, posebno ukoliko nosite veš koji ne perete na najvišim temperaturama u mašini da ne bi pustio boju. Zato je peglanje donjeg rublja zlata vredno. Možete, takođe, i da sveže oprano donje rublje stavite u mikrotalasnu na minut-dva; visoke temperature proteraće patogene koji su se naselili u donjem rublju - savetuje Kler.

4. Ne preterujte sa šećerima

Dijeta takođe može uticati na zdravlje vagine, a s obzirom na to da je krenula sezona slava, malo je onih koji će uspeti da odole svim đakonijama koje se nađu na trpezi. Ipak, imajte na umu da preterano uživanje u slatkišima i alkoholu može da predstavlja problem za vašu intimnu oblast.

Krofna, crveni nokti Foto: Unsplash.com

- Slatka hrana prija bakterijama i gljivicama i povećava šanse za bakterijsku vaginozu, ali i druge neprijatne ginekološke pribleme - podseća Kler.

5. Razmislite o probiotičkom dodatku i soku od jabuke

Probiotički suplementi mogu dobro da podrže zdravlje creva i vagine tokom hladnih meseci.

Takođe, od pomoći može da bude i ispijanje soka od jabuke. Ovaj sok bogat je fitoestrogenima, koji mogu da preokrenu hormonsku neravnotežu koja uzrokuje suvoću vagine.

Na spisku poželjnih namirnica nalaze se i spanać, kelj i brokoli, jer sadrže hranljive materije koje sprečavaju suvoću i podstiču cirkulaciju.

Šta još može da bude uzrok suvoće vagine?

Stručnjaci navode da menopauza, dojenje, porođaj, nedostatak uzbuđenja pre vođenja ljubavi, upotreba određenih kontraceptiva i tretmani karcinoma mogu da izazovu suvoću vagine koja posebno utiče na intimni život. Ženama se preporučuje da koriste lubrikant, vaginalni estrogen ako je suvoća uzrokovana menopauzom, a od pomoći može da bude i hormonska supstituciona terapija.

Video: Radila ultrazvuk da bi dokazala da nema silikone: Influenserka iz Slovačke dominira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA