≫ 

Lekari u Viber grupi dobijaju informacije o lečenju kovida 19: Evo kako to funkcioniše

Fluks informacija je stalan, a na moderatorima je da vode računa o tome šta je pouzdana informacija

  • 0
respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari Foto-ilustracija: Shutterstock

Skoro 6.000 doktora iz celog sveta okupljeno je u jednoj vajber grupi u kojoj stručnjaci razmenju iskustva o lečenju korone. Član grupe je i dr Zoran Todorović koji objašnjava kako ta grupa funkcioniše i od koga dobijaju najvrednije informacije.

Doktor Zoran Todorović sa Medicinskog fakulteta objašnjava da vajber grupa koju vodi dr Ognjen Gajić s Mejo klinike služi kao pomoć lekarima koji rade sa najtežim pacijentima u intenzivnoj nezi.

Od dr Gajića i infektologa dr Vlade Krajinovića iz Zagreba stižu najvredniji i uvek precizni odgovori u svako doba dana, ističe dr Todorović za RTS.

Fluks informacija je stalan, a na moderatorima je da vode računa o tome šta je pouzdana informacija.

- Brzo se razreše mnoge dileme koje lekari imaju. Postoje i problemi - postavi se, na primer, pitanje da li su vakcine bezbedne, dobiju odgovor, nisu zadovoljni, pa opet kruže informacije. I o ivermektinu je kružilo, i dugo smo diskutovali. Nemate uvek jasne situacije sa jasnim pitanjem i jasnim odgovorima - napominje dr Todorović.

Na pitanje da li su protokoli lečenja isti kod nas i u Evropi i Americi, dr Todorović kaže da su slični, ali da je bilo razlika.

- Hidroksihlorokin je dugo davan kod nas, iako su se već bili skupili dokazi da nije bilo opravdano davati ga. Ne znam zašto je bilo tako, nisam u telima koja odlučuju o tome, ali uvek kažem studentima da je protokol preporuka, a lekar je odgovoran za to šta će dati.

Protokoli i vodiči postoje, ali lekar treba da odluči da sprovede ili ne, iz razloga koji mora da dokumentuje. Odgovornost lekara pojedinca ne može da se isključi protokolima - napominje dr Todorović.

Ističe da je prema protokolu dugo davan antibiotik azitromicin iako je u pitanju virusno oboljenje, a sada ga nema u protokolu.

- Ne može da se stavi na nekoga znak krivice, nova saznanja stižu svakodnevno -  napominje dr Todorović.

Kaže da su ga tokom pandemije dve stvari najviše iznenadile.

- U početku je bio taj strah, osećaj izolovanosti na koju nismo navikli, a drugi - neopreznost pojedinih koji druge ugrožavaju svojim ponašanjem - rekao je dr Todorović.

Poručuje da samo ako se primenjuju sve mere - higijena, nošenje maski i vakcinacija, možemo uspeti. Ako jednu izostavimo, puca ceo lanac, zaključio je dr Zoran Todorović.

Video: Koliko je četvrti talas teži i zašto u odnosu na prethodna 3 proverili smo u crvenoj zoni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA