Belgijska doktorka: Srbija u vrhu po broju vaskularnih operacija

U Srbiji se sve brzo odvija, hirurzi su veoma brzi, anestezioozi takođe, dok je kolegama u Belgiji operacija svaki put veliki stres, rekla je doktorka Stefani Peku

  • 0
STEFANI PEKU Foto: Tanjug/AP

Srbija se izdvaja po broju operativnih zahvata u kardiovaskularnoj hirurgiji na dnevnom nivou, što mladim lekarima pruža mogućnost da za kratko vreme steknu što više praktičnog iskustva, izjavila je vaskularni hirurg iz Belgije Stefani Peku.

Ona je jedna od 350 učesnika 9.kongresa Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije, koji se održava od 18.do 21.novembra u Beogradu, a u naredna dva meseca usavršavaće se na Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KCS, gde je u proteklih 10 godina program edukacije prošlo 35 lekara iz regiona i Evrope.

- Na Klinici svakodnevno imaju zahtevne i složene operacije, dok vaskularni hirurzi u Belgiji imaju jednu operaciju nedeljno ili u dve nedelje, tako da je potrebno mnogo vremena da hirurg stekne praktično iskustvo - rekla je Peku novinarima posle konferencije na kojoj je najavljen kongres.

Istakla je da je srećna što će biti na edukaciji u Srbiji, a kao jednu od prednosti navodi to što će imati priliku da prisustvuje najrazličitijim operativnim zahvatima iz vaskularne hirurgije.

-U Srbiji se sve brzo odvija, hirurzi su veoma brzi, anestezioozi takođe, dok je kolegama u Belgiji operacija svaki put veliki stres, jer ređe operišu i nisu naviknut - navela je Peku.

Dodala je da je trodnevni kongres u Beogradu dobra prilika da hirurzi razmene znanja i iskustva.

- Očekujem da čujem šta su novine u vaskularnoj hirurgiji, kao i kako će predavači iz Srbije preneti svoja znanja i veštine studentima i da sličan pristup možda primenimo i u Belgiji -  navela je Peku, koja je studije medicine završila na prestižnom belgijskom Univerzitetu Leuven, a vaskularnu hirurgiju specijalizirala na Univerzitetu Gent.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA