≫ 

Veruje se da je novi soj korone otporniji i zarazniji: Naučnici strahuju da je najgori do sada

Novi soj virusa ima veoma neobičan spoj mutacija, koje zabrinjavaju stručnjake

  • 73
Korona virus, novi soj Foto: Freepik.com

Velika Britanija ponovo je stavila Južnu Afriku na crvenu listu zbog novog soja koronavirusa koji se pojavio u toj zemlji. Pojedini stručnjaci navode da je nova varijanta virusa B.1.1.529 potencijalno opasna zbog velikog broja mutacija koje bi mogle da pomognu virusu da zaobiđe zaštitu koju daje vakcina, ali i da poveća sposobnost širenja virusa.

SZO je zbog pojave novog soja za danas sazvala hitan sastanak.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Naučnici su otkrili novu varijantu koronavirusa B 1.1.529 i trenutno rade na tome shvate potencijalne posledice. Prisustvo novog soja potvrđeno je u Južnoj Africi, Hongkongu i Bocvani, prenosi Gardijan.

Novi soj virusa ima veoma neobičan spoj mutacija, koje zabrinjavaju stručnjake zbog toga što bi mogle da pomognu virusu da zaobiđe imunitet organizma i da olakšaju prenos virusa, kažu naučnici.

Svaka nova varijanta koja je sposobna da zaobiđe zaštitu koju daju vakcine i koja se širi brže od delta soja, koji je trenutno dominantan, mogao bi da predstavlja značajnu pretnju i da produži pandemiju.

Rani laboratorijski nalazi ukazuju na to da se varijanta ubrzano širila u južnoafričkoj provinciji Gauteng i možda je već prisutna u drugih osam provincija Južne Afrike.

Južnoafričke institucije su saopštile da je juče u toj zemlji zabeleženo 2.465 novih slučajeva zaraze, gotovo dvostruko više nego prethodnog dana. Nisu naveli da je razlog tome nova varijanta virusa, ali tamošnji naučnici pretpostavljaju da je to razlog.

U Južnoj Africi je potvrđeno oko 100 slučajeva, a nova varijanta zabeležena je i u Bocvani i Hongkongu - gde je virus preneo putnik iz Južne Afrike. Naučnici veruju da je oko 90 odsto slučajeva nove varijante zabeleženo u provinciji Gauteng.

Pojedini naučnici su novu varijantu opisali kao opisali kao najgoru od početka pandemije. Navode da ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da podstakne odgovor imunog sistema protiv kovida. To je otprilike duplo veći broj povezan sa delta sojem.

Mutacije u spajk proteinu šiljaka mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i otežati imunološkim ćelijama da napadnu patogen, navodi Gardijan.

Velika Britanija ponovo je stavila Južnu Afriku i još pet zemalja Afrike na crvenu listu zbog pojave nove varijante.

Britanija na crvenu listu stavila šest afričkih država

Britanski ministar zdravlja Said Džavid izjavio je da prva indikacija koju imaju za tu varijantu je da može biti više prenosiva od delta varijante i "vakcine koje trenutno imamo mogu biti manje efikasne protiv nje".

Džavid je na Tviteru naveo da je potrebno još podataka, ali da preduzimaju mere predostrožnosti.

Video: U mrtvačnicama u Rumuniji mesta gotovo da nema: Na stotine ljudi dnevno umire od korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    26. novembar 2021 | 09:58

    I sta sad imate da kazete vakseri. Ja kao antivakser imam predlog da se vakseri vakcinisu 3×dnevno sledecih 5 godina.

  • Gile

    26. novembar 2021 | 10:05

    Strahuju oni koji su gle cuda sve ovo i zakuvali,da je nekome u interesu sve ovo bi nestalo za dva dana a ne bi se ni dogodilo.

  • Ivan

    26. novembar 2021 | 09:49

    I sta sad kazete vakcinisete se a pise te sad da novi soj zaobilazi vakcinu.... Vrlo neubedljivo da covek primi vakcinu posle ovakvih izjava..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA