• 1

Stiže pomoć za ljude koji ne reaguju na vakcine - dugotrajna antitela

Kompanija AstraZeneca razvila je koktel "dugotrajnih antitela" koji nudi 83% zaštite od korona virusa tokom šest meseci

 • 1
foto Pixabay

foto Pixabay

Ovim povodom, izvršni potpredsednik kompanije AstraZeneca i čelnik odeljenja za biofarmaceutski biznis dr Rud Dober, rekao je da je pronađeno rešenje za pacijente koji ne mogu da razviju imunološki odgovor.

-Ovo je veoma važan trenutak. Svi se slažemo da su vakcine veoma efikasne, ali moramo i da imamo na umu da u svakoj zemlji, uključujući i Srbiju, postoji deo pacijenata koji su imunosuprimirani, koji ne mogu da razviju sopstveni imunološki odgovor. Recimo, to su pacijenti na hemioterapiji, oni koji primaju imunosupresivnu terapiju. Samo u Srbiji postoji 35.000 pacijenata koji ne mogu da imaju imunološki odgovor, jer koriste imunosupresive. A mi smo uspeli da dokažemo da ovaj koktel dugotrajnih antitela može da spreči kovid kod 83 odsto pacijenata - rekao je on.

Takođe, ističe da nijedan pacijent koji je dobio ovaj tretman nije razvio ozbiljnije simptome kovida kao što je odlazak u bolnicu ili smrt.

-Najbolja stvar je što nam dosadašnja ispitivanja potvrđuju da antitela štite šest meseci, ali imamo razloga da verujemo da će se, kada se nastave ispitivanja, to produžiti na devet do 12 meseci - kaže Dober.

Objašnjava, da je ova vrsta terapije namenjena pre svega visokorizičnim pacijentima, onima koji imaju leukemiju, primaju hemioterapiju, imaju artritis, multiplu sklerozu, prošli su kroz transplataciju organa ili se nalaze na dijalizi.

Koktel je efikasan i kod delta soja virusa, a što se tiče njegove primene u svetu, za sada je u SAD podnet zahtev za dobijanje dozvole za hitnu primenu, a zahtevi su podneti i regulatorima u Ujedinjenom Kraljevstvu , EU i drugim državama širom sveta.

-Početkom prošle nedelje smo dobili vest da je Bahrein već odobrio primenu našeg leka. Očekujemo još takvih vesti u narednih nekoliko sedmica. U isto vreme smo već u razgovorima sa vladama različitih zemalja koje će naručivati ovaj koktel. To je veoma važno, jer je broj doza koje ćemo moći da proizvedemo u 2022. ograničen. On se meri u milionima, a ne u milijardama, kao kada je reč o vakcinama - zaključio je Dober.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DARKO 100%

  26. novembar 2021 | 16:05

  Dajte vi narodu po par hiljada eura ,naglo ce onda skociti imunitet kod ljudi,takav sok pozitivni u sekundi ce razviti njihov imunitet i vise od sest meseci

  8
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA