≫ 

Nova opasna varijanta korone je dobila ime: Oglasila se SZO

Agencija za zdravlje UN je zvanično označila ovu varijantu, prethodno poznatu kao linija B.1.1.529

  • 73
Korona virus, ilustracija Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija je danas dodelila grčko slovo Omikron novoidentifikovanoj varijanti korona virusa, koja se širi iz Južne Afrike.

Agencija za zdravlje UN je zvanično označila ovu varijantu, prethodno poznatu kao linija B.1.1.529.

Stručnjaci su veoma zabrinuti zbog prenosivosti Omikron varijante, pošto ona ima neobičnu konstelaciju mutacija i profil koji je različit od drugih varijanti koronavirusa, piše MSNBC.

Visoki zvaničnik južnoafričkog Ministarstva zdravlja saopštio je da mu je danas potvrđeno da će Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označiti novi soj kovida 19 otkriven u ovoj zemlji kao varijantu koja izaziva zabrinutost.

- Trenutno pokušavamo da dobijemo neke informacije nezvanično o tome šta se razgovaralo na današnjem sastanku SZO. Ranije danas sam dobio poruku da saopštim da će ovaj soj virusa označiti kao zabrinjavajuću varijantu - rekao je Nikolas Krisp , vršilac dužnosti generalnog direktora u Ministarstvu zdravlja Južne Afrike, navodi Rojters.

SZO će danas održzati hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Južnoj Africi, koji može imati povećan broj mutacija, preneo je britanski "Fajnenšel tajms".

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

Stručnjaci SZO će danas razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva "zabrinutost" ili kao varijantu od interesa.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa.

Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hongkongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike), a u Belgiji je danas otkriven prvi evropski slučaj nove varijante korona virusa.

Vlasti širom sveta hitno su reagovale danas na novu varijantu korona virusa, a Velika Britanija, Singapur, Rusija i Japan su među onim državama, uz EU, koje uvode stroge mere karantina i zabranjuju letove iz Južne Afrike i njoj susednih zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. novembar 2021 | 19:49

    A KO JE PROIZVODJAC ??!!!?? CIJA LABORATORIJA????!!!??

  • Chicago

    26. novembar 2021 | 20:27

    Pisao sam ovde jos pre 9 meseci da treba cela Grcka alfabeta da se izredja, to sam tada cuo od coveka koji radi na ispirivanju ali ni ja mu nisam verovao, na zalost bio je u pravu

  • ....

    26. novembar 2021 | 19:41

    Sve je izgubilo svoj smisao,ovo neće nikad prestati....ovo kao da neko namerno radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA