≫ 

Stručnjak JAR: Vakcine su verovatno efikasne protiv omikrona i teških oboljenja

Profesor Salim Abdol Karim je na konferenciji za novinare ocenio da je prerano reći da li omikron izaziva ozbiljnije kliničke simptome od prethodnih varijanti

  • 3
Vakcina koronavirus Foto: Shutterstock

Postojeće vakcine protiv korona virusa verovatno su efikasne u sprečavanju teških oboljenja i hospitalizacija koje može prouzrokovati novoidentifikovani soj omikron, izjavio je danas glavni južnoafrički stručnjak za zarazne bolesti.

Profesor Salim Abdol Karim je na konferenciji za novinare ocenio da je prerano reći da li omikron izaziva ozbiljnije kliničke simptome od prethodnih varijanti, iako se čini da je prenosiviji i da može zaraziti i ljude koji imaju imunitet od vakcinacije ili prethodne infekcije, prenosi agencija Rojters.

Jedan južnoafrički lekar, koji je bio jedan od prvih koji je posumnjao na novi soj, rekao je juče da je omikron do sada imao blage simptome.

Otkriće novog soja u južnoj Africi je izavalo snažnu globalnu reakciju, pri čemu su neke zemlje ograničile putovanja iz tog regiona i uvele druga ograničenja iz straha od brzog širenja infekcije čak i među vakcinisanim građanima.

Međutim, naučnici tek treba da utvrde koliko je smrtonosna varijanta u poređenju sa ranijim sojevima koji izazivaju kovid-19, ili kakav bi uticaj podstojeće vakcine mogle da imaju na bolest koju izaziva.

Video: Šekler: Ne znam za soj koji zaobilazi vakcinu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA