Sve više dece mlađe od 5 godina u bolnicama Južnoafričke Republike zbog omikron soja korona virusa

U gradu Čvane Metro više od 100 dece mlađe od 5 godina primljeno je u bolnice u poslednje dve nedelje, što je 4 puta više nego za isti period u trećem talasu

  • 8
Omikron soj korone Foto: Profimedia

Omikron varijanta korona virusa širi se Južnoafričkom Repubikom, a bolnice su sve punije dece mlađe od 5 godina zaražene ovim sojem virusa, rekla je u petak funkcionerka tamošnje Vlade.

Ova alarmantna vest je produbila strah da će globalna borba protiv opasnog virusa dobiti novo poglavlje, pogotovo kad se uzme u obzir da se ovaj soj već proširio na desetine zemalja. Južnoafrički naučnici takođe kažu da se ovaj soj korona virusa širi brže nego bilo koji soj dosad, piše Daily Beast.

U veoma dramatičnoj virtuelnoj pres konferenciji, savetnica vlade Vasila Džasat govorila je o najgore pogođenoj, Gauteng provinciji (u kojoj je grad Johanesburg), i naglasila:

- Jasno je da u Gautengu imamo porast broja obolelih veći nego dosad. Videli smo porast broja ljudi u bolnicama u svim starosnim grupama, a pogotovo kod dece mlađe od 5 godina.

Ona je dodala da je broj dece mlađe od 5 godina sada drugi po brojnosti, kad je reč o starosnim grupama, i da je odmah posle najstarije grupe (60+ godina), i naglasila da je ovo velika promena u trendu, kad je reč o oboljevanju dece.

- Dosad smo uvek videli da kovid ne utiče mnogo na zdravlje dece, nismo imali mnogo prijema u bolnice. Sada vidimo jak porast u svim starosnim grupama, ali naročito u grupi dece ispod 5 godina - rekla je i pokazala grafikon na kojem se vidi da se alarmantno povećao broj dece primljene u bolnice zbog korone.

Ona je rekla da je, na primer, u gradu Čvane Metro, više od 100 dece mlađe od 5 godina primljeno u bolnice u poslednje dve nedelje, što je 4 puta više nego za isti period u trećem talasu.

Odgovarajući na pitanja novinara, ona je rekla da sumnja da su deca sada na udaru omikron varijante jer nisu vakcinisana, i da, pošto se odrasli masovno vakcinišu, sada su deca ta koja su najugroženija.

Naglašeno je da su na udaru omikron soja i vakcinisani ljudi, što je potvrdilo pisanje naučnog rada koji je objavio Vašington post, u kojem se tvrdi da omikron soj ima tri puta više šansi da izazove ponovnu infekciju koronom od prethodnih varijanti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    4. decembar 2021 | 16:17

    Znači spremajte decu za pelcovanje

  • Hea

    4. decembar 2021 | 18:08

    Sve vec procitano unapred

  • Zaza

    4. decembar 2021 | 19:03

    Pa sve dok sedimo po kaficima,kafanama,i cekamo da nam neko drug zavrsi posao,oni ce da rade svoj posao,zato nemojte posle kad dogju deca na red da lupamo glavu u zid

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA