≫ 

Dr Ana Gligić: Korona se ponaša kao herpes ili virus Zapadnog Nila

- Pojava omikrona govori da se korona vratila u prvobitno stanje. Problem je to što ne znamo gde sve korona ima rezervoare. Ona se zadržava kod ptica i domaćih životinja - objašanjava virusolog Ana Gligić.

  • 14
Dr Ana Gligić Printskrin: K1

Virusolog Ana Gligić govorila je o tome ima li korona virus svoje rezervoare u prirodi, kakav je to soj omikron i koliko će nas vakcine štititi.

Istakla je da svaki put kada brojke počnu da padaju, kao što je sada slučaj, ona se nada da je korona dostigla svoj biološki maksimum.

- Juče smo imali manje od 1.000 obolelih. Podaci pokazuju da korona gubi korak na održavanju na čoveku. Međutim, mutacijama ona stiče snagu da opstane. Ali, korona mora da uguši samu sebe. To se mora desiti, jer se to desilo sa svim virusima do sada. Problem je to što ne znamo gde sve korona ima rezervoare. Ona se zadržava kod ptica i domaćih životinja. Ptice su inkubatori za koronu. Čini mi se kao da se korona iznova javlja. Mutacije zavise od toga sa kog je domaćina korona potekla. Pre 15 ili 20 dana dobila sam podatak da je povećana smrtnost golubova i vrana na Novom Beogradu, i to nešto govori - rekla je dr Gligić u "Uranku" na Televiziji K1 i dodala:

- Pojava omikrona govori da se korona vratila u prvobitno stanje. Problem je to što ne znamo gde sve korona ima rezervoare. Ona se zadržava kod ptica i domaćih životinja. Ptice su inkubatori za koronu. Čini mi se kao da se korona iznova javlja. Mutacije zavise od toga sa kog je domaćina korona potekla. Pre 15 ili 20 dana dobila sam podatak da je povećana smrtnost golubova i vrana na Novom Beogradu, i to nešto govori.

Vakcinacija je najvažnija

Dr Ana Gligić kazala je i da sa koronom nećemo nikada završiti.

- Moramo se vakcinisati i postići imunitet. Moramo primati revakcinacije, ali dobro osmišljene. Vakcine se po pravilu daju na šest meseci i svako menjanje protokola daje razlog za nepoverenje građana. Trebalo bi da svi stariji od 60 godina i hronični bolesnici prime buster dozu. Puno je vakcina u opticaju i davaće zaštitu na sve mutacije, ali ne znamo u kom procentu. Za sada ne znamo ni koliko imunitet traje - rekla je dr Gligić.

Virus i PCR testovi

Doktorka Gligić istakla je da se korona ponaša poput herpesa.

Virus korona test bris PCR Foto: Shutterstock

- Podaci ukazuju na to da korona dugo ostaje i opstaje u organizmu. Sigurno ste čuli da je neko oboleo dvaput. Virus korona ponaša se kao herpes ili groznica Zapadnog Nila, on opstaje u organizmu i okidač za njegovu ponovnu aktivaciju može biti stres ili pad imuniteta - ispričala je dr Ana Gligić i istakla da u vreme pandemije nema idealnih uslova za PCR testove.

- PCR daje 30 odsto lažno pozitivnih i 30 odsto lažno negativnih rezultata.

Pandemije i virusi

Dr Gligić rekla je da svaki put kada "čačkamo" prirodu dođe do pandemije.

- Zagadili smo i vazduh i vodu i zemljište. Otuda pandemije. Virusi su osetljivi na promenu sredine. Ako poremetimo jedan prirodni lanac, svašta se desi. Svinja je, na primer, inkubator za sve influenca viruse. Mi svinju zovemo pokretna laboratorija - objasnila je doktora.

Prema rečima Ane Gligić, prošle godine nije bilo gripa u našoj zemlji:

- Poznato je u virusologiji da kada je u cirkulaciji epidemija RNK virusa, drugi virus neće naći mesta da izazove one što bi inače izazvao. Korona je inhibirala grip prošle godine. Nisu Rusi 2020. došli da nam očiste ulice, nego da pokupe sojeve korone jer se od njih prave vakcine.

Onaj soj koji je bio najviše u cirkulaciji se koristi za vakcinu. Za vakcine protiv gripa, na primer, uzima se nekoliko sojeva - onaj koji cirkuliše, oni što će cirkulisati i oni koji su ranije cirkulisali, kako bi zaštita bila jača i sveobuhvatna - zaključila je virusolog Ana Gligić.

Video: Jovanović: Hirurška ekipa je ušla u operacionu salu i uradila primarno zbrinjavanje

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🌻Max

    13. decembar 2021 | 10:39

    O čemi pričaš? Ispada da će svaki insekt prenosit koronu!!!! SBolje kazi da je plan da se čovječanstvo vakciniše svaki par mjeseci!!! Zalosno i stamotno!!!

  • Marija P.

    13. decembar 2021 | 14:29

    Dr Gligić, molim Vas za objašnjenje. Kako je korona dospela na ulice, preživljavala na ulici (kao domaćinu)? Znači, nije se samo prenosila sa čoveka na čoveka, već je ipak bilo zaprašivanja koronom (a i ja sam ljude koji su to tvrdili nazivala teoretičarima tavere). Znači, mogli dmo de zaraziti na otvorenom, na ulici...udišući vazduh, bez blizine zaražene osobe?

  • zeljko

    13. decembar 2021 | 11:19

    ova mlada i perspektivna doktorka je bas pozvana da prica o nasoj buducnosti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA