≫ 

Osmišljen superheroj da deci približi vakcinu, na grudima ima posebnu oznaku: Počinje imunizacija najmlađih

Jedna italijanska regija u klinike šalje klovnove i žonglere, Francuska i Nemačka ciljaju na vakcinaciju samo najosetljivije dece

  • 7
Dete, vakcinacija, devojčica Foto: Shutterstock

U Evropi uskoro počinje vakcinacija protiv korona virusa. Evropske zemlje pritom najavljuju različite strategije i njihova uspešnost će biti pokazatelj koliko su roditelji spremni na vakcinaciju svoje dece.

Jedna italijanska regija u klinike šalje klovnove i žonglere, Francuska i Nemačka ciljaju na vakcinaciju samo najosetljivije dece, dok su decu u Danskoj vakcinacali čak i pre nego što su stigli specijalizovani špricevi i bočice.

Italija uvodi "Dan vakcinacije", Belgija čeka do januara

- Vakcinacija se deci mora predstaviti kao igra, kao radostan trenutak u kome se mogu osećati opušteno - izjavio je Alesio D'Amato, glavni zdravstveni službenik u italijanskoj regiji Laciju. Dan 15. decembar proglašen je "Danom vakcinisanja" dece u regiji.

Evropska agencija za lekove (EMA) prošli mesec je odobrila korišćenje slabije doze Fajzerove vakcine za decu od pet do 11 godina, nakon što je u maju isto odobreno za stariju decu.

Datum početka vakcinacije dece varira, ali većina zemalja sa postupkom će početi dan ili dva nakon dolaska prvih pošiljaka cepiva.

Belgija verovatno neće početi sa vakcinacijom mlađe dece sve do početka januara kako bi vlasti mogle da pripreme smernice.

Ključni korak za suzbijanje pandemije?

Španija, koja je sa više od 90 odsto vakcinisanih među starijima od 12 godina, sa vakcinacijom mađih počinje 15. decembra.

Vakcinacija dece i mlađih osoba koje nesvesno mogu da prenose kovid-19 rizičnim grupama smatra se jednim od ključnih koraka za suzbijanje pandemija. U Nemačkoj i Holandiji deca sada čine većinu zaraženih.

Inicijativa za vakcinaciju dece dešava se uporedo sa velikim talasom zaraze u Evropskoj uniji, u kojoj je više od polovine aktivnih svetskih slučajeva zaraze i polovina preminulih.

Oko 27 miliona dece uzrasta od 5 do 11 godina u EU podobno je za vakcinaciju.

Roditelji zabrinuti zbog vakcina

Najveći izazov biće da se pridobiju roditelje.

Prema anketi holandskog televizijskog programa "Een Vandaag", 42 odsto roditelja dece uzrasta od pet do 11 godina reklo je da neće vakcinisati svoju decu, a 12 posto da verovatno neće. Samo 30 odsto holandskih roditelja odgovorilo je da sigurno hoće.

Istraživanja italijanske kompanije "Noto Sondađi" objavljeno 5. decembra pokazalo je da čak dve trećine ispitanika podržava vakicnaciju, ali samo 40 odsto roditelja vakcinisalo bi decu uzrasta od pet do 11 godina.

Kao najveći razlog tome navodi se manjak podataka o uticaju vakcine na decu, trećina ispitanika misli da su deca manje podložna zarazi, a devet odsto njih brine oko dugoročnih efekata.

Vakcinacija u SAD-u počela je prošlog meseca, ali nije dala najbolje rezultate. Od 28 miliona dece koja imaju pravo na vakcinu, samo pet miliona je primilo bar jednu dozu.

Vakcina deca, dete, vakcinacija dece Foto: Shutterstock

"Nije zabeležen nijedan slučaj miokarditisa kod dece"

Neki roditelji zabrinuti su zbog prijavljenih slučajeva miokarditisa, retke nuspojave kojoj su najpodložniji mladi muškarci.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u rekli su da nisu zabeležili nijedan slučaj miokarditisa kod dece uzrasta od pet do 11 godina.

Iz Fajzera takođe tvrde da nije bilo nikakvih ozbiljnijih nuspojava povezanih s vakcinom u toku kliničkih ispitivanja.

- Podaci pokazuju da je vakcina sigurna i efektna, a rezultati su jako slični onima kod starije dece - rekao je dr Luiđi Greko, pedijatar i regionalni upravnik za obuku pri Udruženju pedijatara u Italiji.

Ipak, neke vlade još uvek čekaju na više podataka pre nego što počnu sa vakcinacijom mlađe dece.

Francuska će vakcinisati samo dve grupe

U Francuskoj će vakcinacija biti omogućena samo deci koja imaju prekomernu telesnu težinu i onoj sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Iz nemačke savetodavne komisije za vakcinaciju STIKO poručuju da još ne mogu da daju opštu preporuku za vakcinaciju zbog manjka dostupnih podataka.

Preporučuje se da deca uzrasta od pet do 11 godina vakcinišu ako imaju postojeći zdravstveni problem.

Neka zdravstvena tela ne čekaju da pošiljke specijalizovane opreme, već vakcinišu decu trećinom doze vakcine za odrasle.

U Danskoj već vakcinisano skoro 50 hiljada dece

U Beču je prošlog meseca ponuđeno prvih 9.200 termina za vakcinaciju i svi su rezervisani u nekoliko dana.

Danska je sledila austrijski primer i 28. novembra poručila da nema vremena za gubljenje. Posle manje od dve nedelje čak 50.000 dece uzrasta od pet do 11 godina primilo je prvi dozu vakcine, što čini oko 13 odsto dece u tom uzrastu.

U Nemačkoj pokrajini Saska, jedna je od najviše pogođenih novim talasom zaraze, počeli su da vakcinišu decu mlađu od 12 godina.

Frnac Knope prošlog meseca krenuo je na put od 100 km, od Šamnica do Lajpciga, najvećeg grada saskog grada, kako bi vakcinisao svoje dvoje dece uzrasta od sedam i 11 godina.

- Jako nam je drago što je sada omogućena vakcinacija dece mlađe od 12 godina - rekao je za Rojters u bolnici u Lajpcigu.

Marilda, koja nije želela da otkrije svoje prezime, u bolnicu je došla sa svojom šestogodišnjom kćerkom Emom.

- Bitno je da vakcinišete decu i ponudite im sigurnost, kao što je to slučaj sa odraslima - rekla je ona.

"Kapetan Vakcina"

Istovremeno regionalne vlasti u Italiji smišljaju inovativne načine da zabave decu dok primaju vakcine.

U Liguriji su vlasti osmislile superheroja Kapetana Vakcinu koji nosi lekarsku torbu i beli mantil sa velikim "V" na grudima. On je zvezda stripa koji će se deliti u centrima za vakcinaciju.

Video: Odobrenje Fajzer vakcina za mlađe za nekoliko dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaki

    14. decembar 2021 | 10:52

    Strasno da strasnije ne moze biti. Truju decu,samo,da bi sto vise farma industrija zaradila.

  • Car

    14. decembar 2021 | 11:05

    Vakcina sigurna,a sve vise zarazenih i umrlih..msm na ceo svet,ne samo kod nas?! Nesto tu ne stima!

  • Roditelj

    16. decembar 2021 | 16:47

    Tesko toj deci sa takvim roditeljima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA