≫ 

Saopštenje kompanije Fajzer: Naš lek 90 odsto štiti od hospitalizacije i smrtnog ishoda

Najnoviji laboratorijski podaci pokazuju da je lek održao takvu efikasnost i protiv soja omikron

  • 26
Pfizer Fajzer kompanija logo vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kompanija Fajzer saopštila je danas da je konačna analiza pokazala da je antikovid lek efikasan gotovo 90 odsto u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda kod visokorizičnih pacijenata, a najnoviji laboratorijski podaci pokazuju da je lek održao takvu efikasnost i protiv soja omikron.

Američki proizvođač lekova rekao je prošlog meseca da je lek efikasan oko 89 odsto u sprečavanju hospitalizacija ili smrtnih ishoda, na osnovu uzorka od 1.200 ljudi, dok su današnji podaci izvučeni na osnovu dodatnih 1.000 ljudi, preneo je Rojters.

Niko tokom kliničkog testiranja ko je dobio Fajzerov lek nije umro, u poređenju sa 12 smrtnih slučajeva kod osoba koje su dobile placebo.

Fajzerov lek se uzima na svakih 12 sati, pet dana nakon prvih simptoma, a ukoliko se odobri, prodavaće se pod imenom Pakslovid.

Njujorška kompanija je takođe pokazala preliminarne podatke drugog kliničkog testa, koji ukazuju da je lečenje smanjilo hospitalizaciju za oko 70 odsto kod 600 odraslih osoba.

Američka vlada je već obezbedila 10 miliona doza Fajzerovog leka, za 5,29 milijardi dolara.

Video: Ana Brnabić prva primila Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    14. decembar 2021 | 15:04

    Od vas ni šampion za kosu ne bih kupio.

  • Miša

    14. decembar 2021 | 17:11

    Farmako mafija. Baš vam hvala što najavljujete potencijalni lek za pandemiju koja bez vas ne bi ni postojala. Baš mi je drago što ste od firme pred bankrotom postali najuspešnija i firma sa najvećim % prihodom. Ma šta bi mi bez vas. Verovatno sa hlorokinom već ostvarili bolje rezultate nego što vi obećavate.

  • Ananas

    14. decembar 2021 | 16:07

    Obaveštavam vas je je otkriven najnoviji soj Korone. Ne brinite ništa jer mi već imamo lek za njega. Imamo i lek za onaj soj koji će doći posle ovog soja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA