≫ 

"Informacija je nepotpuna": Šekler o tvrdnji da je omikron 10 puta slabiji od delta soja

- Taj rad nije još zvanično objavljen, ali je zbog ozbiljnosti situacije s pandemijom kovida-19 ipak procureo u medije - kaže on

  • 13
dr Milanko Šekler; foto screeenshot Youtube/RTS dr Milanko Šekler; foto screeenshot Youtube/RTS

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler izjavio za TV Prva da je informacija da je omikron soj deset puta slabiji od delta varijante nepotpuna.

Prema njegovim rečima, rađena su ispitivanja u Hong Kongu, na tzv. kulturi organa, što znači da uzmete deo bronhiola i deo pluća i te delove organa održavate u životu u laboratorijskim uslovima i na toj kulturi zdravih organa ubacujete virus i gledate kako se on ponaša, ili kako oštećuje taj deo organa, mikroskopski.

- Taj rad nije još zvanično objavljen, ali je zbog ozbiljnosti situacije s pandemijom kovida-19 ipak procureo u medije.

Dobijeni podaci su pokazali da se omikron soj umnožava 70 puta više, odnosno brže u traheji, tj bronhiolama, dok se u plućima umnožava 10 puta sporije od delte - objasnio je dr Šekler, prenosi Blic.

Ističe da upravo ti podaci objašnjavaju fantastičnu moć prenosivosti omikrona, jer se taj soj 70 puta brže širi u bronhilama, u koje ulazi vazduh koji dišemo. Ali, napomnje on, bitnija je funkcija pluća, tj razmena kiseonika u alveolama, a tu se omikron umnožava manje od delta soja.

- Tu je objašnjenje zašto većina u Južnoj Africi koja se javila s omikronom nije imala potrebu za dodatnim kiseonikom, kao što je to bio slučaj s deltom - kaže Šekler.

Video: Pooštrene mere na aerodromu zbog omikrona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toza

    17. decembar 2021 | 14:54

    Imaces vremena da mislis o svemu

  • Narod Srbije

    17. decembar 2021 | 16:30

    Bitno je da je informacija da nas vakcine stite,POTPUUNAAAA 🤣🤣

  • SetFun

    17. decembar 2021 | 16:05

    Gospodin veterinar Sekler da orestane da se obraca i da ne iznosi gluposti i neistine.Da omikron se siri mnogostruko brze i otporniji je dosta na vakcine,ali za sada od omikrona ne postoji ni jedan tezi slucaj.Doktorka iz Juzne Afrike koja je gostovala na CNNu kaze da za sada vidi jako jako blage simptome u vidu umora i ponekad glavobolje i to je to.Koroni je dosao kraj,tacka.Sada ce omikron kao najsposobniji da prezivi i siri se preplaviti sve ostale varijante i postati glavni.Odlicno je sto se pojavio,svi cemo steci imunitet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA