Koliko je važan vitamin K i u kojim namirnicama ga ima najviše: Presudan je za naš krvotok

Za ulogu mnogih vitamina poput A,B, E, D većina ljudi zna, ali je mnogima manje poznata važnost vitamin K za naš organizam. On je, međutim, najveći prirodni koagulent, odnosno on ima veliku ulogu u zgrušavanju krvi.
Ovaj vitamin zajedno sa vitaminima A, D i E vari se samo u žuči, jer spada u takozvane vitamine koji se rastvaraju samo u mastima.
Istraživanja su pokazala da je vitamin K važan u održavanju adekvatnog nivoa vitamina D. Ukoliko u organizmu nemate dovoljno nekog od ova dva vitamina ni jedan od njih neće biti imati potpunu funkciju.
Neka istraživanja su pokazala da je biljni K1 najdelotvorniji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i preloma, jer omogućuje taloženje kalcijuma u kostima.
Postoji nekoliko oblika ovog vitamina, a oni zavise od izvora hrane u kojima se nalaze. Na primer vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, naročito u zelenom lisnatom povrću, dok K2 sadrže namirnice životinjskog porekla.
Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crevima. Za razliku od ova dva tipa kojih ima u namirnicama koje unosimo vitamini K3, K4 i K5 dobijaju se sintetičkim putem.
Nedotatak vitamina K signalizita krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri povredama i rane koje sporo zaceljuju, kao i jaka krvarenja tokom mesečnog ciklusa kod žena.
Dnevne potrebe našeg organizma za ovim vitaminom su za žene 90, a za muškarce 120 mikrograma.
Povrće koje sadrži vitamin K
Najviše vitamina K ima u kelju. Jedna šoljica kuvanog kelja sadrži čak 531 mikrogram ovog vitamina. Ima ga i u spanaću, ali drugom zelenom povrću, poput blitve, zelja , ali i brokolija.
Voće koje sadrži najviše vitamina K
Ovog vitamina ima i u voću. Najviše ga ima u jabukama, borovnicama, bananama i grožđu.
(Telegraf.rs)
Video: Svake godine gori isto brdo kod Herceg Novog
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dzoko
Navazni litamin je kad.nije prazanstomak
Podelite komentar