≫ 

Nema dokaza da je omikron soj slabiji od delte: Britanski naučnici objavili dodatne rezultate istraživanja

Rizik od reinfekcije omikronom pet puta veći nego kod delta soja

  • 5
Omikron soj, korona virus, kovid 19 Foto: Shutterstock

Nema dokaza da je omikron soj blaži od delta soja, zaključili su britanski naučnici. Studija Imperijal koledža iz Londona je otkrila da je pet puta veća verovatnoća da će omikron soj izazvati ponovne infekcije. 

Britanski naučnici navode da "nema dokaza" da je omikron varijanta korona virusa blaža od delta soja, bacajući sumnju na oprezni optimizam nekih stručnjaka da novi soj nije toliko zarazan i da neće opteretitit zdravstvene sisteme.

Studija Imperijal koledža objavljena u petak, baš kada su britanski zvaničnici prijavili rekordan broj slučajeva korone treći dan zaredom, sa porastom na 19.045 novih infekcija, je otkrila da je rizik od reinfekcije omikronom pet puta veći nego kod delta soja. To znači da je zaštita od reinfekcije spala na svega 19 odsto, od 85 odsto koliko je iznosila pre pojave omikron soja.

Studija se bazirala na ljude koji su testirani pozitivno PCR testom u Engleskoj od 29. novembra do 11. decembra.

- Nismo našli dokaze, ni kada su u pitanju rizik od hospitalizacije ni simptomi, da je omikron varijanta drugačija od delta soja - navodi se u studiji. Iako se navodi da su podaci o hopitalizacijama bili veoma ograničeni. - Kontrolisali smo vakcinalni status, godine, pol, asimptomatski status, region i zaključili da je kod omikrona 5,4 puta veći rizik od reinfekcije u poređenju sa deltom - navodi se u studiji.

Šest meseci posle druge doze, dve doze AstraZeneke najverovatnije nude od 0 do 5 odsto zaštite od simptomatske infekcije, a dve doze BiontekFajzer vakcine oko 20 odsto, pokazalo je istraživanje, što je pad od 30 i 60 odsto kolika je bila zaštita od delta soja.

U Južnoj Africi čiji naučnici su prvi identifikovali novi omikron soj prošlog meseca, prvi nalazi su sugerisali da nova varijanta izaziva manje buran tok bolesti od prethodnih.

I Vladica Veličković, srpski stručnjak sa Harvarda prokomentarisao je nalaze Imperijal koledža iz Londona, napisavši da je potvrđeno da je efikasnost vakcina značajno smanjena.

Video: Pooštrene mere na aerodromu zbog omikrona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ma da

    19. decembar 2021 | 02:51

    samo tuci booster.... svaka ...4 meseca

  • милан

    19. decembar 2021 | 01:55

    Брате које је идуће име и колико недеља су кључне!????

  • W

    19. decembar 2021 | 08:11

    Pa normalno, cim ste videli da je slabiji, poveca li ste dozu otrova, sta Vi mislite da je narod glup, to je toliko providno da i vrapci kapiraju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA