Moderna: Naša buster doza vakcine štiti od omikron varijante korone

Doza od 50 mikrograma za 37 puta povećala je neutrališuća antitela u odnosu na novi soj

  • 3
Moderna vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Američka kompanija Moderna je saopštila danas da buster doza njene vakcine protiv kovida-19, sudeći prema laboratorijskim ispitivanjima, štiti od omikron soja korona virusa i da će postojeća verzija vakcine nastaviti da bude "prva linija" odbrane Moderne protiv omikrona.

Proizvođač vakcine je saopštio da je odluka da se fokusira na postojeću vakcinu, mRNA-1273, delimično vođena brzinom širenja nedavno otkrivene nove varijante virusa, prenosi Tanjug agenciju Rojters.

Kompanija je saopštila da još uvek planira da razvije vakcinu za zaštitu od omikrona i da se nada da će napredovati u kliničkim ispitivanjima početkom sledeće godine.

Iz Moderne poručuju da njihova vakcina, koja se sastoji iz dve doze, generiše nizak broj neutrališućih antitela protiv omikron varijante, ali da je doza od 50 mikrograma za 37 puta povećala neutrališuća antitela u odnosu na ovaj soj.

Veća doza od 100 mikrograma iste vakcine je podigla nivoe antitela čak i više, odnosno za više od 80 puta u odnosu na nivo pre davanja bustera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonimna

    20. decembar 2021 | 16:11

    Kako znaju da štiti kad je to najnoviji soj i nisu stigli još da testiraju vakcinu na taj soj? 🤣🤣🤣🤣🤣

  • Zaza

    20. decembar 2021 | 16:33

    Bas se pitam sta znaci MODERNA,od koje dve reci se dobije ovaj zbor koji ce spasiti milione a ubiti milijarde

  • Pa kako bre

    21. decembar 2021 | 11:51

    Nijen ni stogao novi omikron a vec se napravila vakcina . Zao mi je nas ljudi. Ko to nama kroji stvarnost i zivote ? Sa kojim pravom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA