≫ 

Stiže još jedno cepivo: EU odobrila vakcinu Novavaks, efikasnost 90 procenta

Klinička ispitivanja pokazala su da su sporedini efekti vakcine Novavaks obično ”blagi ili umereni” i da nestaju posle par dana

  • 11
Novavax vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je uslovno stavljanje u promet vakcine Novavaks kako bi se sprečila infekcija kovid-19 kod ljudi starijih od 18 godina, piše Tanjug.

U pitanju je peta vakcina preporučena u EU za prevenciju kovida-19, zasnovana je na proteinu SARS-CoV-2 virusa proizvednog u laboratoriji, a sadrži i supstancu koja pomaže u jačanju imunološkog odgovora na vakcinu, navodi se u saopštenju EMA.

Prema studijama sprovedenim u SAD i Meksiku i Velikoj Britaniji, efikasnost vakcine se procenjuje na oko 90 procenata nakon druge doze koja se prima tri nedelje posle prve vakcine.

U EMA navode da su klinička ispitivanja pokazala da su sporedni efekti vakcine Novavaks obično ”blagi ili umereni” i da nesatju posle par dana, a odnose se na bol na mestu uboda, umor, bol u mišićima, glavobolju, opšti osećaj lošeg stanja, mučninu ili povraćanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    20. decembar 2021 | 15:13

    Hvala uzmite i ovu dozu koja meni pripada, ne zanima me ni jedna.

  • Zagor

    20. decembar 2021 | 15:29

    Da se moram ponovo zeniti i praviti decu prvo pitanje mi bi bilo jesi li vakcinisana. Jesi, cao i dovidjenja.

  • Ja

    20. decembar 2021 | 14:47

    Cepivo? 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA