≫ 

"Buster za omikron možemo brzo da razvijemo": Dobre vesti iz "Moderne"

- Potrebna su samo manja prilagođavanja za novi soj i ne očekujem nikakve probleme - kaže izvršni direktor "Moderne"

  • 1
Moderna vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Proizvođač vakcine protiv korona virusa, "Moderna" ne očekuje probleme u razvoju dopunske vakcine za zaštitu od omikron varijante i mogao bi da počne sa radom za nekoliko nedelja, kaže izvršni direktor "Moderne" Stefan Bansel.

"Moderna" se nada da će početkom sledeće godine započeti klinička ispitivanja vakcine za zaštitu od omikrona koji se brzo širi, ali se za sada fokusira na vakcinu za dopunsku dozu.

- Potrebna su samo manja prilagođavanja za omikron. Ne očekujem nikakve probleme - kaže Bansel za švajcarske medije.

Kompanija je sada čekala važne informacije o novoj varijanti da bi započela razvoj.

- To će potrajati još nedelju ili dve - rekao je Bancel.

- Biće potrebno nekoliko meseci pre nego što budemo mogli da proizvedemo 500 miliona doza nakon (regulatornog) odobrenja. Ali naši kapaciteti su danas mnogo veći nego pre godinu dana.

Ako tela za odobravanje, kao što su Američka uprava za hranu i lekove i švajcarski Swissmedic, zahtevaju dalje studije, to bi dodalo najmanje tri meseca.

- Neki autoriteti žele studiju, drugi su još neodlučni. Po mom mišljenju, mnogo zavisi od toga koliko ozbiljno bolest napreduje - rekao je on.

Kako da prepoznate neurološke znake post-kovid sindroma, koji mogu da se jave čak i posle tri meseca od akutne kovid-19 infekcije pročitajte na eKlinici

Iz "Moderne" je juče saopšteno da buster doza njene vakcine protiv kovida-19, sudeći prema laboratorijskim ispitivanjima, štiti od omikron soja korona virusa i da će postojeća verzija vakcine nastaviti da bude "prva linija" odbrane "Moderne" protiv omikrona. Takođe, kompanija je saopštila da još uvek planira da razvije vakcinu za zaštitu od omikrona.

Iz Moderne poručuju da njihova vakcina, koja se sastoji iz dve doze, generiše nizak broj neutrališućih antitela protiv omikron varijante, ali da je doza od 50 mikrograma za 37 puta povećala neutrališuća antitela u odnosu na ovaj soj.

Korona virus ilustracija Foto: Pixabay

Nakon kašnjenja u isporuci i kašnjenja u proizvodnji početkom 2021. godine, "Moderna" je sada u mogućnosti da drži korak sa proizvodnim ciljevima i isporučuje porudžbine na vreme.

Kompanija je ove godine napravila između 700 miliona i 800 miliona doza vakcine protiv korona virusa i očekuje da će proizvesti veći broj 2022. godine, povećavajući proizvodnju sa 100 miliona doza mesečno na 150 miliona.

Dodatne proizvodne linije koje se grade putem ugovora sa švajcarskim proizvođačem lekova Lonza počeće sa radom u prvom kvartalu 2022. godine, podstičući proizvodnju, rekao je on, dodajući da kompanija po prvi put ima 30 miliona doza na zalihama.

Nakon potpisivanja preliminarnih sporazuma sa Kanadom i Australijom, "Moderna" je započela razgovore sa Švajcarskom o takozvanoj pretplati na vakcinu koja bi mogla da obezbedi snabdevanje dok razvija novu mRNA vakcinu, i zainteresovana je za produbljivanje veza sa drugim režimima.

- Imamo niz novih vakcina u razvoju, na primer protiv gripa ili virusa koji izaziva respiratornu bolest koja je smrtonosna kod starijih i male dece - rekao je Bancel.

- Možemo da kombinujemo ove tri mRNA vakcine u jednu dozu i predložimo vladama da obezbede zalihe za određenu količinu na nekoliko godina, a zatim investiraju u proizvodni pogon u toj zemlji. To bi tim zemljama dalo prioritet u snabdevanju u slučaju nove pandemije.

Video: Kon: Dolazi omikron i kod nas, ne možemo ga izbeći, okidač Nova godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    21. decembar 2021 | 17:32

    Ma mozete boga oca da razvijate ne zanimate naaaaaaaas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA