≫ 

6 razloga da što češće pijete čaj od nane: Prijatelj grla, sinusa i stomaka

Od davnina je poznato da ova biljka blagotvorno deluje na stomačne probleme i povoljno utiče na san

  • 1
Nana, menta, čaj

Foto: Pixabay

Jedna od najlekovitijih biljaka koju imamo priliku svakodnevno da koristimo je svakako nana ili menta. Najčešće se koristi u obliku čaja, ali može da se konzumira i kao začinska biljka.

Od davnina je korišćena za ublažavanje stomačnih problema i kao prirodno sredstvo koje opušta ceo organizam.

Osim što je prijatnog mirisa i ukusa, nana ima složen hemijski sastav. U sastavu nane su vitamini, minerali, kiseline, betakaroten, vlakna, tanin, flavonoidi... Ona je i odličan izvor bakra, mangana i vitamina C.

Za blagotvorno dejstvo na organizam najodgovorniji su flavonoidi, pelini, mentol i tanini, koji podstiču produkciju žuči, ubrzavaju varenje i pojačavaju apetit.

Naše bake su verovale da čaj od nane može da bude od pomoći kod mnogih respiratornih tegoba, ali i kod napetosti i nesanice.

1. Respiratorni problemi

 

Čaj od nane može da pomogne kod smirivanja upalnog procesa respiratornih organa. Ovaj napitak opušta mišiće grla i pomaže u ublažavanju simptoma prehlade. Zahvaljujući mentolu, čaj od ove biljke može da potpomogne čišćenje disajnih puteva.

2. Problemi sa sinusima

 

Kao i bosiljak, i nana je često korišćena kao biljka koja blagotvorno utiče na pročišćenje sinusa. Naše bake su je koristile kao dodatak proključaloj vodi iznad koje bi trebalo stajati i udisati mirisna isparenja.

3. Uporan kašalj

 

U našoj tradiciji je da čajeve pijemo mahom onda kada se ne osećamo dobro. S obzirom na to da ima ljutkastu aromu, čaj od nane se često upotrebljava za ublažavanje kašlja.

4. Bol u mišićima

 

Čaj od nane pozitivno utiče na cirkulaciju, a koristi se i za ublažavanje bolova u mišićima koji se javljaju posle većih napora.

5. Smiruje i opušta

 

Nana se smatra biljkom koja je efikasna i za eliminisanje napetosti. Ukoliko ste imali težak dan i osećate nelagodnost u želucu, popijte šolju toplog čaja od nane - on će opustiti mišiće želuca, pa ćete i vi biti opušteniji.

6. Protiv nesanice

 

Umirujuće dejstvo nane može da bude od koristi i ako imate problema sa nesanicom. Popijte topao čaj od ove biljke u kombinaciji sa malo matičnjaka ili lavande i lakše ćete utonuti u san.

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    24. decembar 2021 | 09:43

    Више сам за ракију од деде, него чај од нане!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA