Virusolog: Omikron se brže prenosi sa inficirane na zdravu osobu od delta varijante

- U današnje vreme u kom živimo, ostavljena je sloboda izbora ko želi, ko ne želi da se vakciniše što je ostavilo prostor virusu da cirkuliše duži vremenski period - rekla je dr Tanja Jovanović

  • 5
Omikron soj korone Foto: Profimedia

- Već ima informacija da omikron varijanta virusa korona izaziva blaže forme bolesti, ali ono što se sigurno zna je to da se mnogo brže prenosi čak brže i od prethodne delta varijante - izjavila je virusolog Tanja Jovanović.

Ona je za Tanjug rekla da bi informacije o tome da omikron izaziva blažu kliničku sliku trebalo obazrivo sagledati jer je veliki deo populacije već vakcinisan, ili su preležali infekciju i samim tim su na neki način imunizovani, a taj imunitet može da utiče na slabu kliničku sliku.

- Znamo za slučaj u Nemačkoj da je pacijent sa omikronom umro, prema tome, uvek će u svakoj zemlji biti pacijenata koji imaju specifične karakteristike i hronične bolesti. Ono što do sada sigurno znamo to je da se virus mnogo brže prenosi sa inficirane na zdravu osobu, čak brže nego delta varijanta virusa - navela je Jovanović.

Inače, omikron varijanta potvrđena je kod četvoročlane porodice koja je doputovala u Srbiju iz Bocvane. Članovi te porodice su, na prvom PCR testu bili negativni.

Dodala je da je porodica s obzirom na epidemiološki rizik, bila u izolaciji, ali su bili i u obavezi da rade kontrolne PCR testove.

Dr Tanja Jovanović Printskrin: Youtube/K1 Televizija

- Drugi PCR test je bio pozitivan i nema apsolutno nikakvog znaka pitanja o pouzdanosti laboratorijskih testova koji se koriste - rekla je Jovanović.

Imajući u vidu da je danas tačno godinu dana od početka vakcinacije u Srbiji, ona je poručila da ne bi mogla da zamisli život da vakcina protiv virusa korona nije pronađena.

- Zahvaljujući vakcini uspostavili smo neku vrstu kontrole nad pandemijom, međutim ono što je bila greška na globalnom nivou je to što vakcinacija nije bila obavezna i masovna. U današnje vreme u kom živimo, ostavljena je sloboda izbora ko želi, ko ne želi da se vakciniše što je ostavilo prostor virusu da cirkuliše duži vremenski period - rekla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    24. decembar 2021 | 17:02

    Hahahaha daj neka mu neko kaze da virus kovid jos niko nije izolovao .

  • Dejan

    24. decembar 2021 | 18:12

    I sta kazu, gripa i ove godine na godisnjem????

  • Trangefranger

    24. decembar 2021 | 17:39

    Kad pre kada kod nas ima 1-2 slucaja!?ova se snabdeva informacijama preko neta-sprdnja🤣👍💫⭐🌟🔥🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA