≫ 

Dobre vesti o pandemiji: Omikron soj je blaži nego što se očekivalo, buster doza deluje

Prema jednoj studiji iz Engleske, nova varijanta virusa omikron u 20 do 25 posto slučajeva manje vodi bolničkom lečenju nego što je to slučaj s mutacijom delta

  • 3
Korona virus ilustracija Foto: Pixabay

U moru negativnih vesti o pandemiji za kraj godine ipak je stiglo nekoliko pozitivnih signala: omikron je, izgleda, blaži nego što se mislilo, buster doza cepiva deluje, a tu je i prva tableta protiv korone, piše Deutsche Welle.

Prema jednoj studiji iz Engleske, nova varijanta virusa omikron u 20 do 25 posto slučajeva manje vodi bolničkom lečenju nego što je to slučaj s mutacijom delta. Eksperimenti u laboratorijima pokazuju da omikron ima manju sposobnost inficiranja plućnog tkiva.

Iako još treba pričekati hoće li se nalazi potvrditi u praksi, sve ukazuje na to da će omikron biti blaži od očekivanog. Ali, širi će se brže jer zbog brojnih mutacija na tzv. spike-proteinu često zaobilazi imunitet koji smo stekli temeljnim cepivom ili time što smo preležali prve varijante virusa.

Pariz Nova godina Foto: Tanjug/AP

Jedna škotska studija pokazuje da je rizik od odlaska u bolnicu kod omikrona čak za dve trećine niži i da ta varijanta praktično ne izaziva jače simptome kod mlađih od 60 godina. U toj studiji se takođe pokazuje da buster cepiva, odnosno treća doza, u ogromnoj meri štiti od simptoma.

Tome u prilog govori i studija iz australijske oblasti Novi Južni Vels. Tamo su, doduše, gotovo svi vakcinisani i omikron šalje ljude u bolnicu dvostruko ređe nego delta.

Naučnici ipak upozoravaju da opasnost leži u tome što je omikron znatno više zarazan. Čak i ako je sam protok bolesti blaži, ako se u kratkom roku zarazi ogroman broj ljudi, biće ih dovoljno da prepune bolnice.

Neki već prognoziraju da omikron polako, ali sigurno donosi kraj pandemije. Jer, ta varijanta je pametnija i evolutivno superiornija u odnosu na deltu. To znači da se brže širi, ali ređe ubija svoje domaćine. Uskoro bi omikron trebao preuzeti primat u odnosu na deltu.

Iako virus neće biti brzo iskorenjen, možda čak nikad, veliki su izgledi da postane endemski. To bi značilo da nema pandemije, ali da će oslabljena verzija virusa nastupati tu i tamo lokalno ili sezonski, baš kao gripa zimi. Od toga bi se onda štitilo kao i od gripa - godišnjim vakcinisanjem.

Dobre vesti su što proizvođači vakcina tvrde, a prve studije to i dokazuju, da buster doza dobro štiti od omikrona. To kažu i u Novavaxu, čije je cepivo nedavno odobreno u EU.

Omikron soj korone Foto: Profimedia

U to proteinsko cepivo polažu se velike nade jer ima mnogo ljudi koji su skeptični napram nove mRNA tehnologije, pa su izbegavali Modernu i BioNTech/Fajzer cepivo.

I proizvođači ta dve vakcine su saopštili da treća doza odlično deluje protiv nove varijante. To je saopštila i kompanija AstraZeneca.

Prva tableta protiv koronavirusa

Fajzer ovih dana ima još jednu veliku vest. Američka Agencija za lekove izdala je hitno odobrenje za njihovu tabletu protiv koronavirusa nazvanu Paxlovid. Jedna Fajzerova analiza pokazuje da lek smanjuje stopu smrtnih slučajeva za 89 posto.

Paxlovid zapravo usporava razmnožavanje virusa. Svako, ko je bolestan, uzima tabletu kod kuće dva puta dnevno, ukupno pet dana, a u kombinaciji s jednim drugim preparatom. Svrha tog leka je izbegavanje ozbiljnog toka bolesti i spečavanje eventualnog odlaska u bolnicu.

U toku je postupak za odobrenje pred Evropskom agencijom za lekove. Tu kažu da bi se tablete mogle prepisivati odraslim pacijentima kojima ne treba dodatni kiseonik, a imaju povećan rizik od teškog protoka bolesti.

Proizvodnja još neće biti masovna, a lek je skup. Tako su američke vlasti naručile deset miliona pakovanja ovog leka za oko pet milijardi dolara. Prvih 265.000 bi će isporučeno u januaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA