Prof. Tiodorović: Omikron je blaži, ali zbog jedne stvari može da bude rizičan

Varijanta novog korona virusa koja je detektovana u Srbiji daje blaže simptome, ali ipak nije bezazlena

  • 4
Prehlada, Grip, Bolest, Glavobolja, mamurluk, Pacijent, Bolovi, Mučnina, Povraćanje Foto: Shutterstock

Omikron varijanta korona virusa, koja je potvrđena u Srbiji u četvrtak, a koju je Svetska zdravstvena organizacija označila kao "varijantu za zabrinutost", razlikuje se od delta varijante i daje blaže simptome.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa prof. dr Branislav Tiodorović upozorava da to ne bi trebalo da nas zavara.

- Dosadašnja naučna saznanja o omikron soju govore da je to, po simptomatologiji i posledicama, ipak blaži soj - kaže prof. Tiodorović za RTS.

- Ali, i on može dati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom ili hroničnim bolestima. Možemo očekivati da će biti problem za kliničare zbog diferenciranja dijagnoze, jer može imati temperature ali i ne, i da liči na prehladu. Imaćemo veliki broj zaraženih, kao u Britaniji i SAD, gde dominira kod tri četvrtine broja novozaraženih.

Da podsetimo, omikron varijanta razlikuje se od prethodnih varijanti korona virusa po tome što u većini slučajeva nije praćena gubitkom čula mirisa i ukusa, kao ni povišenom temperaturom.

Kao vodeći vodeći simptomi izdvojeni su noćno znojenje, grebanje u grlu, glavobolja, umor i bol u mišićno-skeletnom sistemu, sa akcentom na bol u krstima.

Upravo zbog simptomatologije koja je veoma slična prehladi, makar u prvih nekoliko dana, lekarima može da oteža postavljanje dijagnoze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVM

    26. decembar 2021 | 09:59

    Ljudi moji,znači,prehlada,kijanje,znojenje,grebanje u grlu...kao nekada,više neće i ne može postojati. Ne sme čovek da promeni gumu na autu, na kiši. Da pokisne i prehladu se. Da pešači po hladnom vremenu, jer naravno ,postoji mogućnost da mu procuri nos. Da li će čovek ikada više normalno moći da ode kod doktora i da kaže da ga boli grlo

  • 534

    26. decembar 2021 | 09:30

    Ako su ovo simptomi Omikrona onda ga ja imam već 10 godina. Posebno se odnosi na noćno znojenje. Nekad ženu boli glava pa se tu noć ne znojim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA